Okładka książki - Tańczące filiżanki

Tańczące filiżanki

Najważniejsze bowiem to usiąść do stołu z samym sobą.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Czasami trafiamy na takie książki, które sprawiają, że czas przestaje istnieć, a my w całkowitym skupieniu zanurzamy się w daną lekturę ✨ Tak właśnie miałam podczas czytania książki  „Tańczące filiżanki”.

🦋☕ Główna bohaterka powieści, Yuki, prowadzi kameralną herbaciarnię rządzącą się własnymi zasadami. Nie ma tu miejsca na telefony ani pośpiech, a cisza pozwala skupić się na tym, co naprawdę ważne. Każdy odwiedzający wnosi do tego miejsca własny bagaż przeżyć, a spotkania przy herbacie stają się początkiem refleksji i zmian. Yuki sama mierzy się z bólem po stracie męża. Choć długo nie potrafiła odnaleźć sensu codzienności, stopniowo odzyskuje spokój, pomagając jednocześnie osobom, które trafiają do jej herbaciarni. Szczególne znaczenie mają serwowane przez nią herbaty, każda z nich symbolizuje inne emocje i wartości, zgodnie z japońską filozofią chadō. ☕🦋

Fajnym dodatkiem do całej historii były nawiązania do kultury japońskiej oraz motyw herbaty i jej symboliki. Yuki z niezwykłą uważnością dobiera napary do emocji i potrzeb swoich gości, co nadaje historii dodatkowej głębi i subtelności.

„Tańczące filiżanki” to poruszająca opowieść o relacjach, stracie, nadziei i potrzebie bliskości. Książka mimo iż porusza wiele bolesnych tematów, została napisana lekko i jednocześnie bardzo emocjonalnie. To pełna ciepła opowieść, która skłania do zatrzymania się na chwilę i docenienia prostych momentów codzienności. ☕

„Tańczące filiżanki” to niesamowita powieść, wbijająca w fotel. Ta historia oczaruje was i nie pozwoli o sobie zapomnieć przez długi czas. Natasza Socha czaruje prostym językiem, ale jakże emocjonalnie napisaną historią o ludzkich wyborach. Autorka uświadamia nas jak ciężko czasami dokonać wyboru i podjąć słuszną decyzję, by osiągnąć spokój. Każdy z bohaterów zmaga się z własnymi trudnościami, samotnością lub stratą, a spotkania z Yuki pomagają im spojrzeć na życie z innej perspektywy. Właścicielka herbaciarni darzy ich spokojem, empatią i umiejętnością słuchania, nie ocenia i nie narzuca im swoich racji, tylko daje im przestrzeń do szczerości i refleksji. ☕

Informacje dodatkowe o Tańczące filiżanki:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-05-20
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Klasyka prozy literackiej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Tańczące filiżanki

Kup książkę Tańczące filiżanki

Dziecko Last Minute
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Dziecko Last Minute

Kalina ma 46 lat i jest w ciąży z mężczyzną, którego poznała zaledwie kilka tygodni temu. Nieodpowiedzialność? Kryzys wieku średniego? A może późne...

Kogut domowy
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Kogut domowy

Kogut domowy ma trzy córki oraz żonę, która robi karierę. On sam musiał pożegnać się z pracą w bankowości, zrezygnować z hobby i zapomnieć o eleganckich...