I nadejszła wiekopomna chwiła…. czas na pożegnanie z Nikodemem, ale czy jesteście na to gotowi? Ja nie. Polubiłam tego bohatera tak bardzo, że zwyczajnie będzie mi go brakować.
Dunla zabija po raz kolejny. Zwłoki młodej dziewczyny zostają znalezione w lesie. Mimo że okoliczności są dość dziwne, prokuratura chce dość szybko zamknąć śledztwo, kwalifikując sprawę jako samobójstwo. Do czasu… Do czasu, aż pojawią się kolejne zwłoki, a potem kolejne… i wszystkie okoliczności wskazują, że to jednak nie jest samobójstwo, a po Dunli krąży seryjny morderca. Ale w tym miejscu nic nie jest normalne. Kolejny raz pojawia się diabeł, przedstawiany jako pogańskie Rogate Bóstwo. Czy ze sprawą ma coś wspólnego wykluczony przez Kościół Katolicki zakon Niebieski Świat? W Nikodemie ponownie budzi się detektyw amator i tradycyjnie pcha się tam, gdzie może zarobić guza.
Nikodem to ten typ bohatera, którego nie da się nie lubić. Trochę dojrzał przez te trzy książki, ale nadal to inteligentny i pełen sarkastycznego poczucia humoru facet, który nie potrafi odpuścić.
Autor po raz kolejny zafundował nam fantastyczny kryminał, który czyta się bez wytchnienia. Dowcipne dialogi, świetna akcja i niespodziewane zakończenie, to coś, co pokochają wielbiciele sensacji.
Choć ogromnie żałuję że Autor kończy tę serię, nie mogę się doczekać co otrzymamy w zamian. I liczę, że kolejne książki dadzą jeszcze więcej emocji.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-05-07
Ksiazkolandia
O krwawych i brutalnych zbrodniach opowiada wiele historii. Ale tylko jedną z nich napisał prawdziwy prokurator... W październikowy poranek spacerujący...
JEDYNA W POLSCE SERIA KRYMINAŁÓW AUTORSTWA PRAWDZIWEGO PROKURATORA! Kiedy do szpitala trafia nieprzytomny Klaudiusz Lewandowski, Kroon doskonale...