Okładka książki - Tarocista

Tarocista

„Tarocista” Jakuba Rutki to kolejna część z udziałem podcastera Jacka Gadowskiego. To mroczna i duszna historia, która już od pierwszych stron wciąga w głąb fabuły i pochłania bez reszty. Czytałam pierwszą część z tej serii i spodobała mi się, więc bez wahania zabrałam się za lekturę. Ta część również przypadła mi do gustu.

"Tarot to nie jest zabawka. Może nam pomóc, ale w nieodpowiednich rękach może zrobić krzywdę."
Jacek Gadowski prowadząc swoją cykliczną audycję "Wieczór grozy", prowadzi na żywo rozmowę z jedną ze słuchaczek. Nagle rozmówczyni zaczyna krzyczeć i rozmowa zostaje od razu przerwana. Okazuje się później, że dziewczyna rozmawiała z Jackiem wracając do domu, nieoczekiwanie natknęła się na ciało brutalnie zamordowanej kobiety, przeraziła się i właśnie wtedy zaczęła krzyczeć. Wezwana na miejsce zbrodni policja rozpoczyna śledztwo, ale Jacek Gadowski również chce prowadzić swoje własne dochodzenie.
W trakcie oględzin zwłok odkryto, że prowadząca biuro rachunkowe kobieta miała zaszyte usta, a w nich... kartę tarota. Dlaczego zabójca postanowił zostawić kartę w ustach tej kobiety? Dlaczego potem zaszył jej usta? Co to miało oznaczać? Czy ta konkretna karta - Kapłanka - ma jakieś specjalne znaczenie?
W całej Ostrołęce aż wrze, ludzie są przerażeni. Jacek postanawia zgłębić tajniki tarota, ma nadzieję, że to pomoże w rozwikłaniu zagadki. Jest pewien, że akurat ta karta nie została umieszczona przypadkowo.

"Dla niego tarot od zawsze miał jednak w sobie coś mrocznego. Był czymś na kształt tabu, stawianym na równi z tablicą Ouija i wywoływaniem duchów. Zbyt wiele razy słyszał i czytał, że to „karty diabła". Wokół tarota narosło tyle mitów, przekonań i zabobonów, że aby zebrać je wszystkie, mógłby tu siedzieć dobry tydzień, a i tak dotarłby zaledwie do ułamka. Gdyby nie ostatnie wydarzenia, zapewne nigdy nie zainteresowałby się tym tematem."
Gdy w mieście dochodzi do kolejnej brutalnej zbrodni, a w ciele ofiary pojawia się ponownie karta tarota, to wiadomo już, że to dopiero początek.
Kto na swój sposób wymierza "sprawiedliwość" w Ostrołęce? Dlaczego zostawia w ofiarach karty tarota?
Wkrótce okazuje się, że intuicja Jacka oraz jego niesamowita ciekawość i determinacja będą miały duże znaczenie w odkryciu przerażającej prawdy...

Mroczny klimat i wciągające zagadkowe zabójstwa oraz okoliczni wróżbici tworzą intrygujące połączenie i trudno oderwać się od lektury książki.
Główny bohater jest dość wścibski, co z pewnością pozwala na odkrywanie różnych tajemnic. Chociaż na dłuższą metę nie chciałaby mieć takiego osobnika przy sobie na co dzień.
Warto przeczytać.

Kup książkę Tarocista

Dom zła
Jakub Rutka0
Okładka ksiązki - Dom zła

W opuszczonym domu przy Nowomiejskiej kryje się zło. Kim był szaleniec, który w 1994 roku zamordował tam całą swoją rodzinę? I dlaczego nikt nie słyszał...

Sierociniec
Jakub Rutka0
Okładka ksiązki - Sierociniec

Gdy ktoś szelest nocą słyszy, wiedz, że idzie Siostra Ciszy. Palcem kładzie znak milczenia, głos zabiera dla zbawienia. Po czerwińskim sierocińcu...