Okładka książki - Tata. Człowiek, mit, legenda

Tata. Człowiek, mit, legenda

Często mówi się, że tata to pierwszy bohater syna i pierwsza miłość córki, chyba muszę się zgodzić z tym powiedzeniem, ponieważ na co dzień obserwuję taką cudowną relację i cieszę się, że moje dzieci mają taki wzór do naśladowania.
Książka ze zdjęcia opisuje nam losy pewnej rodziny, narratorem jest syn, a głównym bohaterem jest jego tata, który ma wszystkie super moce, jakie sobie można tylko wymarzyć, bohaterami pobocznymi są mama i młodsza siostra. Ten wspaniały tata potrafi latać, czytać z zamkniętymi oczami, walczyć z wężem oraz jest najsilniejszy na świecie, oczywiście tak tylko postrzega go syn, tak naprawdę jest zwykłym człowiekiem, jak każdy, ale chłopczykowi wydaje się, że on to wszystko robi i bardzo go podziwia. Jego tata może nie jest idealny dla innych, ale dla niego właśnie taki jest, jedyny i niepowtarzalny i on chce być w przyszłości dokładnie taki sam.
Ta historia jest bardzo piękna i pokazuje, jak dzieci postrzegają rodziców, dla nich nie liczą się nowe zabawki, ekskluzywne wakacje tylko czas, który im się poświęci na wspólną zabawę. W tej historii skupiamy się na roli ojca w życiu dzieci, jak widać to bardzo ważna postać, równie ważna, jak mama i niezastąpiona, dlatego tak ważne jest, żeby każdy miał mamę i tatę. Często mamy są ostrożne i to z tatą można przeżyć lepsze historie takie jak podrzucanie aż do nieba czy chodzenie po drzewach, także warto tę relację pielęgnować i o nią dbać. W oczach dzieci rodzice są bohaterami, one przeżywają wszystko mocniej i mają lepszą wyobraźnię, więc dla nich rolka z ręcznika papierowego to luneta, a zwykły karton to statek kosmiczny i chociaż my wiemy, jak jest naprawdę, one będą wszystkim mówić, że byli w kosmosie dzięki rodzicom.
Książka ma bardzo fajną grafikę, która pokazuje, jak daną scenę widzi dziecko oraz, jak ona wygląda naprawdę, więc można się przy niej nieźle pośmiać. Ta publikacja to świetny pomysł na prezent, bardzo oryginalny i niebanalny a z odpowiednią dedykacją będzie wyjątkową pamiątką na lata.

Informacje dodatkowe o Tata. Człowiek, mit, legenda:

Wydawnictwo: Znak