"Jeśli straciłabym Taylora, straciłabym też Thiaga. Obu. Na zawsze. To była transakcja bez zwrotu. Nie dało się mieć jednego po drugim. Nie dało się ocalić dwóch serc na raz. To nigdy by nie zadziałało, a ja nigdy bym sobie nie wybaczyła.
Czy to było egoistyczne wybrać jednego tylko po to, żeby nie stracić ich obu?"
Dwaj bracia i ona. Co jeśli kocha każdego z nich? Kamila, Thiago i Taylor to byli przyjaciele z dzieciństwa. Teraz to coś więcej. Teraz ich relacja jest skomplikowana. Kami każdego z nich kocha. Każdy jest dla niej ważny. Nie chce żadnego zranić, ale...
Życie Kamili całkowicie się posypało. Kiedyś królowa, teraz spadła z piedestału, a inni z przyjemnością to obserwują. Problemy finansowe, później rozwód rodziców, a to dopiero początek zawirowań w jej życiu. Do tego skomplikowana relacja z braćmi Di Bianco. Bohaterka naprawdę w tej książce nieraz wystawiała moją cierpliwość na próbę przez swoje zachowanie. Dziewczyna dopuszcza się zachowań, których nie jestem w stanie zaakceptować. Tak naprawdę to jest więcej niż w pewne, że któryś z braci skończy ze złamanym sercem, a nawet każdy z nich. Kamila zachowuje się okropnie, naprawdę okropnie. Robi rzeczy, nie bacząc na konsekwencje. Nie bacząc na to, że jest to złe, niemoralne, że jest to po prostu zdrada.
Taylor to taki idealny chłopak. Uwielbiam go. Nie opuszcza Kamili na krok, zwłaszcza wtedy kiedy w jej życiu dzieje się źle. Widać jego głęboką miłość do dziewczyny, a Thiago? Naprawdę, nie potrafię go polubić. Jest okropny, stara się odpychać Kamilę, a z drugiej strony wręcz przeciwnie. Jest dla niej naprawdę okrutny, okropny, nie stroni od niemiłych słów i gdyby nie rozdziały z jego perspektywy to byłabym naprawdę przekonana, że on wręcz jej nie lubi. A nawet nie cierpi. Ale w tym wszystkim najgorsze jest jej zachowanie. Nie potrafię zrozumieć, jak bohaterka w ogóle może cokolwiek do niego czuć mając obok Taylora. To naprawdę strasznie frustrujące. Ale z drugiej strony Thiago powiedział jedną mądrą rzecz – dziewczyna nie zasługuje na Taylora i w stu procentach zgadzam się z jego słowami.
"Taylor pomagał mi być lepszym człowiekiem. Uczył, że życie jest po to, żeby je przeżywać bez hamulców. Że dzień bez głośnego śmiechu to dzień nie stracony. I że zawsze możemy zrobić coś, dzięki czemu znowu poczujemy się dobrze we własnej skórze"
Ta część wywołała znacznie więcej we mnie emocji, zwłaszcza ze względu na nowy wątek. Historia porusza bardzo istotny problem jakim jest nękanie, bo właśnie tego tutaj doświadcza Kamila i wraz z rozwojem lektury zaczyna przybierać to coraz okropniejsze rozmiary. Ktoś chce ją zniszczyć. Było mi naprawdę jej strasznie żal, bo zdecydowanie w tej części autorka bohaterki nie oszczędza. Oboje bracia Di Bianco podejmują działanie żeby wyjaśnić kto za tym wszystkim stoi i dlaczego to robi. Miałam podejrzenia od samego początku odnośnie winnego, bo ta postać zwróciła już moją uwagę w pierwszej części jako najbardziej podejrzana. Ta dziwna. Miałam rację, ale nie obyło się też bez zaskoczeń, a sam ten wątek jak okazuje się w zakończeniu dopiero się rozkręca. Końcówka dokładnie pokazuje, że coś co miało się skończyć tak naprawdę może dopiero się rozwinąć i to bardzo złym kierunku.
Podobała mi się ta książka, zdecydowanie bardziej niż pierwsza część. Bardzo mnie zaskoczyła. Tak naprawdę miałam przeczytać trochę, iść spać, a skończyło się na tym, że poszłam dopiero wówczas jak przeczytałam ostatnią stronę. Bardzo szybko się czyta i przede wszystkim przyjemnie. Jest to naprawdę bardzo fajna książka, nawet mimo takich negatywnych emocji, które wywoływało we mnie zachowanie bohaterów. Zarówno wątek romantyczny jak i kwestia nękania, a nawet obsesji intrygują od samego początku. To co się tutaj działo jest naprawdę przerażające. Przerażające jest to jak bardzo łatwo zniszczyć komuś życie. Jak bardzo łatwo kogoś osądzić, zwłaszcza w dobie internetu. Nie ukrywam, że to właśnie ten wątek prześladowania bardziej mnie intrygował niż sama skomplikowana relacja pomiędzy wszystkimi bohaterami, bo jednak wprowadzała aurę tajemniczości i napięcia. Im bliżej końca tym więcej się dzieje, a bohaterka podejmuje decyzję, z którym braci chce być. Tylko czy jest to dobry wybór? Musze wspomnieć również o matce głównej bohaterki, bo jest osoba, której naprawdę nie potrafiłam znieść. Obwinia wszystkich dookoła, a to ona jest winna temu wszystkiemu co zdarzyło się w przeszłości.
Jestem naprawdę ciekawa kontynuacji, to w jaki sposób cała historia się zakończy, bo tak naprawdę do końca niczego nie można być pewnym.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-02-25
Tytuł oryginału: Dímelo en secreto
ilovebook26
Kolejna część hitu z Wattpada, który przeczytało 75 milionów czytelników. Właśnie rozpoczęły się zdjęcia do ekranizacji pierwszej części - Moja wina. Związek...
Mercedes Ron Trylogia winnych Tom 1 Moja wina 75 milionów czytelników na Wattpadzie! Ich związek nie będzie łatwy. Są przeciwieństwami: wodą...