Baruch Milch po stracie najbliższych ukrywa się wraz ze szwagrem u polskiej rodziny. Tam postanawia spisać sowje dotychczasowe życie. Zaczyna od ostatnich wydarzeń i stara się spisać jak najwięcej, gdyż w każdej chwili ich kryjówkę mogą odkryć Niemcy.
"Testament" składa się z dwóch tomów wydanych w jednej książce. Pierwszy z nich, krótszy, opisuje życie autora do wybuchu wojny, jego problemy z dostaniem się na studia jako Żydowi. Drugi tom podzielony został na trzy części. Opisują one lata wojny, kiedy to autor się żeni, rodzi mu się syn, coraz bardziej Niemcy prześladują Żydów. Rodzinie żyje się coraz ciężej. w końcu Baruch zostaje sam. Ostatnia część tego tomu pisana była na bieżąco. Są to bardziej wewnętrzne przeżycia autora, niż historyczny zapis. Kończy się z momentem wkroczenia wojsk sowieckich i wyjściem obu ukrywających się Żydów z kryjówki. Dalsze losy autora poznajemy w skrócie z posłowia oraz końcowego rozdziału, w którym wypowiada się najmłodsza córka autora, urodzona już po wojnie, kiedy to Milch żeni się ponownie.
Ponad połowę książki czytałam z zapartym tchem przeżywając wszystko wraz z autorem. Nie spodobała mi się ostania część, która jest właśnie takim tytułowym testamentem. Podoba mi się galeria zdjęć z końca książki. dzięki nim można sobie lepiej wszystko wyobrazić. Wzruszające są zdjęcia synka Barucha, który zginął w wieku trzech lat.
Do mojego wydania jako ciekawostkę dodano oryginalny rękopis autora na płycie CD.
Informacje dodatkowe o Testament:
Wydawnictwo: Ośrodek KARTA
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne
83-88288-70-9
Shi4
Człowiek jest najgorszym, najbardziej zwierzęcym stworzeniem ze wszystkich istot żyjących.