Jeśli lubicie motyw friends to lovers, to This is Forever powinna przypaść wam do gustu. To lekki, przyjemny romans, który zyskuje na intensywności dzięki wątkowi kryminalnemu. Akcja nabiera tempa w drugiej połowie książki, a podwójna perspektywa narracyjna pozwala lepiej zrozumieć zarówno Syd, jak i Kylera.
Historia Sydney i Kylera to czysta kwintesencja miłości rodzącej się z przyjaźni. Od lat są nierozłączni, jednak ich uczucia pozostają niewypowiedziane. Ona kocha jego, on uważa, że nie jest jej godny. Wszystko zmienia się, gdy śnieżna burza odcina ich od świata w górskiej chacie. Klimat od początku jest niezwykle nastrojowy, a lekki dreszczyk niepokoju sprawia, że trudno oderwać się od lektury.
Mimo że książka wciąga, muszę przyznać, iż bohaterowie momentami mnie irytowali. Szczególnie Syd, która patrzyła na Kylera przez różowe okulary i wybaczała mu wszystko, nawet sytuacje, które powinny zapisać się w pamięci na długo. Ich relacja rozwijała się w naturalny sposób, pełen emocji i subtelnego napięcia, ale chwilami brakowało mi większej stanowczości głównej bohaterki.
Podobał mi się motyw śnieżycy i odcięcia od świata. Jest to świetny sposób na budowanie napięcia i intymnej atmosfery. Natomiast wątek kryminalny, choć dodał fabule dynamiki, momentami wydawał się nieco naciągany.
Mimo drobnych potknięć, This is Forever to dobra książka, lekka, wciągająca i szybko się ją czyta. Autorka ma świetny warsztat literacki i sprawia, że czytelnik wciąga historię niczym taśma w starej kasecie. Jeśli szukacie romantycznej, klimatycznej lektury z nutką niebezpieczeństwa, warto po nią sięgnąć.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-01-15
Tytuł oryginału: Frigid
ubookmi
Julia Hughes przez całe życie postępowała ostrożnie, jednak pewno dnia wszystko zmienia się, gdy otrzymuje bolesną lekcję. Teraz Julia stara się rozpocząć...
Aby Erickson nie szuka ani jednorazowej przygody, ani tym bardziej trwałego związku, ale kiedy przypadkowo staje się świadkiem brutalnej zbrodni, wpada...