Tym razem mój wybór padł na książkę Samanthy Young. Romans, erotyk, dość lekka lektura.
„To, co najważniejsze” to historia trzydziestotrzyletniej lekarki, Jessici Huntington, która pracowała w więziennej izbie lekarskiej. Pewnego dnia w okładce jednej z książek z biblioteki odnalazła ukryte cztery listy, napisane przez jedną z więźniarek czterdzieści lat wcześniej. Kobieta pisała do swojego ukochanego, a była to historia tragiczna i bardzo smutna. Główna bohaterka wykorzystuje swój urlop oraz głosik intuicji w sercu, by odnaleźć adresata listów. Przy okazji trafia do nadmorskiego, urokliwego miasteczka Hartwell z bardzo zżytą społecznością i odkrywa, że… sama czuje się z nimi związana. Stawia całe swoje życie na głowie, walcząc z własnymi demonami przeszłości, by odnaleźć upragniony spokój, szczęście i miłość.
To tak tytułem wstępu. Jak zaczynałam czytać drugiego stycznia, chciałam przeczytać rozdział, maks. dwa. Po trzech godzinach czytania, gdy wybiła 22, zaczęłam się zastanawiać czy na pewno potrzebuję snu tej nocy :)
Ogólnie książka podobała mi się. Była dość lekka, chwilami przewidywalna, chwilami zaskakująca. Dla mnie trochę za dużo erotyki.
Dużo emocji, które lubię, a opisy oceanu były tak rzeczywiste, że czytając je, czułam się, jakbym sama czuła słony zapach oceanu, chłodny powiew wiatru na twarzy. Wątek Jessici i Coopera był dość prosty, ale podobał mi się wątek listów, lokalna wiara w przeznaczenie oraz stopniowa odwaga głównej bohaterki, by kierować się w życiu głosem serca, a nie zewnętrznymi „przymusami”. Myślę też, że w takim miasteczku, jak Hartwell mogłabym zamieszkać i czerpać inspirację oraz energię z kontaktu z naturą :)
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2021-03-03
Tytuł oryginału: The One Real Thing
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ewa Górczyńska
Od przyjaciół do kochanków, od kochanków do śmiertelnych wrogów - Samantha Young porywa wielowarstwową, hipnotyzującą powieścią o miłości, która pali...
Witamy w Hartwell, spokojnym, nadmorskim miasteczku, gdzie dzięki tajemnicy sprzed wielu lat pewna kobieta zrozumie, co znaczy prawdziwa miłość... Doktor...