Okładka książki - To nie jest rozmowa na telefon

To nie jest rozmowa na telefon

"(...) prawdziwa relacja wymaga odwagi, by mówić o własnych potrzebach i umieć przyjąć szczerość drugiej osoby, nawet jeśli na początku to boli".

Bohaterka, Krystyna Barańska, przeszła na emeryturę. Zajmuje się działką, zgłębia tajniki włoskiej kuchni, nadal aktywnie uczestniczy w życiu wnuków, a jako była bibliotekarka prowadzi kluby czytelnicze. Gdy córka Agnieszka dzwoni z zapowiedzią „wspaniałej niespodzianki”, Krystyna czuje, że powinna być zadowolona. Tyle że wcale tak nie jest. W niej coraz mocniej narasta potrzeba życia po swojemu i realizowania wspólnych z mężem marzeń.

To historia, która opowiada o problemach, o których rzadko mówi się głośno. Zazwyczaj podkreśla się, że rodzice naturalnie poświęcają się dla swoich dzieci. Autor pokazuje jednak, że takie poświęcenie może prowadzić do frustracji, samotności i poczucia, że własne potrzeby przestają mieć znaczenie.

Najciekawszą postacią wydała mi się Krystyna. Obserwując jej życie, zaczęłam się zastanawiać, jak często ludzie podporządkowują swoje decyzje oczekiwaniom innych. Bohaterka przez lata skupiała się na rodzinie, a gdy dzieci dorosły, musiała odpowiedzieć sobie na pytanie, kim jest poza rolą matki. To skłania do refleksji, bo wiele osób może znaleźć się w podobnej sytuacji.

Podczas czytania miałam wrażenie, że autor nie ocenia swoich bohaterów. Zamiast wskazywać winnych rodzinnych napięć, pokazuje, jak łatwo o nieporozumienia nawet między bliskimi osobami. Każdy patrzy na te same wydarzenia z innej perspektywy, przez co trudno o pełne zrozumienie.

Najbardziej zapadł mi w pamięć motyw rozmowy – a właściwie jej braku. Tytuł sugeruje, że są sprawy zbyt ważne, by załatwiać je przez telefon. Autor pokazuje, że prawdziwe relacje wymagają czasu, szczerości i odwagi, by mówić o swoich uczuciach. W świecie, w którym kontakt często odbywa się przez wiadomości i media społecznościowe, jest to szczególnie aktualne.

Uważam, że to wartościowa powieść obyczajowa, która nie opiera się na sensacyjnych wydarzeniach, ale na emocjach i codzienności. Po lekturze zostało mi kilka pytań o relacje rodzinne i o to, jak łatwo można zaniedbać drugą osobę, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. To książka, którą polecam czytelnikom w każdym wieku

Informacje dodatkowe o To nie jest rozmowa na telefon:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2026-04-22
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce To nie jest rozmowa na telefon

Kup książkę To nie jest rozmowa na telefon

Nie mogę ci powiedzieć
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Nie mogę ci powiedzieć

Ekskluzywny hotel, tajemnicza przeszłość i przyjęcie, podczas którego wszystko zaczęło iść nie tak, jak powinno Leon, pięćdziesięcioletni dyrektor szkoły...

Stanie się coś złego
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Stanie się coś złego

W domu w podwarszawskiej miejscowości zostają znalezione zwłoki sąsiada Pawła. Przez przypadek mężczyzna staje się podejrzany o związek z tą śmiercią. Borykający...