Okładka książki - Tortilla Flat

Tortilla Flat

Inne wydania:

"Tortilla Flat " to kolejna powieść mojego ulubionego amerykańskiego pisarza i noblisty Johna Steinbecka.
Została opublikowana po raz pierwszy w 1935roku.
Teraz powraca w nowej szacie graficznej, subtelnej i wymownej dzięki Wydawnictwu prószyński.
Książki autora miałam przyjemność czytać wiele lat temu, ale nowe wydania skusiły mnie by wam je pokazać.

Monterey to niewielkie miasteczko,w którym tuż po zakończeniu I wojny światowej mieszka grupa paisanos czyli potomków hiszpańskich konkwistadorów.
To lekkoduchy, których łączy głęboka pogarda do pracy, żyją z kradzieży i resztek wyżebranych w restauracjach.
Czas spędzają na spaniu, zalotach oraz upajaniu się winem.
Tytułowa Tortilla Flat to dzielnica, w której mieszka Danny, a jego częstymi bywalcami jest Jezus Maria, Pilon i Pablo. Razem tworzą coś w rodzaju komuny i przeżywają szereg przygód. Czasem mają one podłoże zabawne, ale zdarzają się i tragiczne w skutkach.
"Tortilla Flat" to jedna z łatwiejszych i prostych książek autora. Prosta historia, która rozbawia, zasmuca, wciąga i zastanawia, dziwi, a mimo to chcemy przeczytać do końca bo z czasem bohaterowie stają nam się niezwykle bliscy.
Niewielkich rozmiarów historia, która umili jedno z tych szaro-burych wieczorów.

Informacje dodatkowe o Tortilla Flat:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-11-15
ISBN: 9788382951912
Tytuł oryginału: Tortilla Flat
Tłumaczenie: Jan Zakrzewski
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: rodzina przyjaciele

Zobacz opinie o książce Tortilla Flat

Kup książkę Tortilla Flat

The Grapes Of Wrath
John Steinbeck0
Okładka ksiązki - The Grapes Of Wrath

Shocking and controversial when it was first published in 1939, Steinbeck`s Pulitzer prize-winning epic, The Grapes of Wrath, remains his undisputed masterpiece...

Travels With Charley
John Steinbeck0
Okładka ksiązki - Travels With Charley

In 1960, when he was almost sixty years old, John Steinbeck set out to rediscover his native land. He felt that he might have lost touch with its sights...