Okładka książki - Trucicielka królowej

Trucicielka królowej

Tom 1 cyklu Królewskie źródło

Trucicielka królowej" to pierwszy tom serii Jeff Whellera.

Sięgnęłam po ten tytuł, sugerując się opisem oraz okładką. Książka wydawała mi się być fajną fantasy odbywającą się na dworze królewskim, co jedynie wzmogło moje zainteresowanie powieścią. Nie zastanawiając się długo kupiłam książkę i czekałam podekscytowana na swoją paczuchę.
Gdy ta doszła, pomimo innych rozpoczętych już książek, zaczęłam czytać "Trucicielkę  Królowej"

Książka okazała się nie spełniać moich oczekiwań, które na marginesie były wysokie, ale nie jest też złą lekturą.
Książka opowiada o Owenie, który trafił na dwór Severna, jako zakładnik. Wiele rzeczy nie rozumie, a tęsknota za rodzicami odbija się w jego działaniach.  Po pewnym czasie bohater odkrywa że dostaję listy od tajemniczej kobiety, która zaoferowała mu pomoc w oszukani króla, aby ten nie zabił chłopaka.

Pierwszym moim zaskoczeniem był wiek Owena. Spodziewałam się że będzie on w wieku nastoletnim, a otrzymałam chłopca w wieku ośmiu lat. Momentami zapomniałam wiek chłopca,
jego wybory i  tok rozumowania, pasowały bardziej do dorosłego mężczyzny niż ośmioletniego chłopca.

Niestety książka coraz dalej stawała się coraz nudniejsza. Momotonne opisy miejsc i bohaterów, sprawiały iż chciałam wyrzucić książkę przez okno. Bohaterzy powieści nie przpadli mi do gustu, a fabuła nie ciekawiła. Powieść niestety nie była ani wciągająca ani barwna.

Książka pomimo wielu minusów posiada także kilka plusów. Świat wykreowany prez autora lekko zachęca do dalszego czytania, a narracja trzeciosobowa umożliwia lepsze zapoznanie się z bohaterami. Akcja w książce jest wartka, a intrygi przeplatają się tu z tajemnicami i przyjaźnią. Warto także wspomnieć o cudownej mapce na początku książki, dzięki której łatwiej zrozumieć nam położenie różnych miejsc w książce, czego niestety nie mogłam rozwikłać z pośród nudnych opisów autora.

"Trucicielka królowej to idealna lektura na popołudnie, jednak nie powinno się zbytnio nastawiać na tę książkę, gdyż może ona po prostu rozczarować i zanudzić.

Informacje dodatkowe o Trucicielka królowej:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2018-06-06
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-7686-688-8
Tłumaczenie: Anna Krochmal, Robert Kędzierski
Dodał/a opinię: Wiiki_books

Zobacz opinie o książce Trucicielka królowej

Kup książkę Trucicielka królowej

Królewski zdrajca
Jeff Wheeler0
Okładka ksiązki - Królewski zdrajca

Trzeci tom z serii Królewskie Źródło, znakomitej sześciotomowej serii fantasy dla młodzieży, pełnej magii, tajemnic, intryg i przygód...

Córka złodzieja
Jeff Wheeler0
Okładka ksiązki - Córka złodzieja

Owen Kiskaddon przybył na dwór budzącego postrach króla Severna jako więzień i wkradł się w łaski porywczego monarchy udając, że jest prawdziwie obdarzonym...