Okładka książki - Trzy kroki we mgle

Trzy kroki we mgle

„Trzy kroki we mgle” to pozycja, która na pierwszy rzut oka kusi niezwykle nastrojową, dopracowaną okładką, obiecującą czytelnikowi emocjonalną ucztę w sercu surowej Szkocji. Niestety, im głębiej wchodzimy w tę mgłę, tym wyraźniej widać, że pod estetyczną fasadą kryje się konstrukcja pełna pęknięć, a obiecujący klimat ustępuje miejsca narracyjnemu chaosowi i rażącym uproszczeniom.

Główna bohaterka, Hope, to postać, którą autorka starała się wykreować na uosobienie niewinności i dobroci. Jest policjantką, choć jej zawodowa codzienność - wypełniona raportami o kradzieży ziemniaków - stoi w jaskrawym kontraście do brutalnych wydarzeń, w które zostaje wplątana. Niestety, jej wizerunek jako „wolnego ducha” kochającego zwierzęta bardziej niż ludzi, nie wytrzymuje zderzenia z jej kompletną biernością i naiwnością. Hope często zachowuje się w sposób skrajnie niedojrzały, co sprawia, że trudno z nią rezonować. Jej relacja z Anthonym, choć słusznie nakreślona jako toksyczna i duszna, opiera się na przerysowanych emocjach, a pojawienie się Emmeta - dawnej miłości i rzekomego „asa” brytyjskiej policji - zamiast dodać historii dynamiki, pogrąża ją w morzu powtarzalnych wyznań i nielogicznych zachowań.

Jako recenzentka muszę zwrócić szczególną uwagę na warsztat i merytorykę, które w tej powieści kuleją najbardziej. Stylistyka jest do bólu uproszczona, operuje językiem niemalże paradokumentalnym, gdzie każda silniejsza emocja musi objawiać się krzykiem, a bohaterowie zamiast rozmawiać, nieustannie wyrzucają z siebie pretensje. Największym grzechem jest jednak brak solidnego researchu. Szkocja w wydaniu autorki to zbiór stereotypów, które nijak mają się do rzeczywistości. Sceny, w których detektyw prowadzi śledztwo „na własną rękę”, wynosząc dowody i ignorując prokuratorskie procedury, ocierają się o absurd i odbierają historii jakąkolwiek wiarygodność.

Mocną stroną mógłby być sam zamysł na thriller z wątkiem kryminalnym, bo intryga rzeczywiście posiada momenty, które potrafią zaskoczyć i zmusić do czytania dalej. Autorka potrafi dawkować informacje, budując pewien rodzaj niepokoju. Jednak te przebłyski giną pod ciężarem błędów logicznych, takich jak niefortunny wątek jagnięcia w piwnicy czy „oszałamiające widoki” podziwiane w gęstej mgle o piątej rano.

Moja subiektywna ocena jest surowa, ponieważ wierzę, że dobry klimat nie zastąpi rzetelności. „Trzy kroki we mgle” to książka, która miała ogromny potencjał na bycie klimatycznym „scottish noir”, ale ostatecznie pozostała jedynie literackim szkicem, w którym wątki urywają się bez słowa wyjaśnienia, a bohaterowie błądzą nie tylko we mgle, ale i w braku spójnej wizji autorki.

Informacje dodatkowe o Trzy kroki we mgle:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
Dodał/a opinię: auraliteracka

Tagi: romans

Zobacz opinie o książce Trzy kroki we mgle

Kup książkę Trzy kroki we mgle

Tam, skąd odlatują żurawie
Natalia Kulpińska0
Okładka ksiązki - Tam, skąd odlatują żurawie

Niewielka miejscowość, wolna od zgiełku wielkich miast. Gdzieś na końcu drogi stoi stary dom. Tam, gdzie niknie szum, a zaczyna się cisza. Ona - kobieta...

Paper Birds
Natalia Kulpińska0
Okładka ksiązki - Paper Birds

Nie zawsze milczenie oznacza spokój, a krzyk chaos. Świat nie jest też jedynie czarny albo biały, a rzeczy, które na pozór wydają się błahe, dla niektórych...