Połączyła ich korespondencja i znaleziony na plaży pamiętnik.
Prawdziwe uczucia, wspólne plany na przyszłość, to wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
Ona rezygnuje z miłości na rzecz pomocy przy chorej siostrzenicy.
On zdruzgotany, w końcu układa sobie życie.
Po latach odnajdują się ponownie.
Czy są jeszcze w stanie wrócić do tego, co było?
Proszę Państwa, co ta książka robi z człowiekiem, to sobie nie wyobrażacie. Z pozoru ciepła historia o przeznaczeniu przeradza się w opowieść o podejmowaniu trudnych życiowych wyborów, ludzkich dramatach i skacze sobie po emocjach czytelnika jak dziecko na trampolinie. Czy wspomniałam o tym, że łamie serce i to w kilku miejscach? Nie? A, no to łamie serce w taki sposób, że bardzo trudno je posklejać.
✨️Kto i za co pokocha?
Och, pokochają miłośnicy literatury obyczajowej, Bałtyku i iście emocjonalnych historii. Ta powieść będzie bliska każdemu, kto uwielbia romantyczne opowieści, w których głównym bohaterom na drodze do happy endu stoi...życie i trudy codzienności, ot tak, tylko tyle i aż tyle. Pokochasz tę książkę za autentyczne postaci, za ciepło, które z niej bije, a przy tym za taką naturalność, jaką w sobie ma. Czytając ją, myślałam, że to, co spotkało Laurę i Gabriela, może przydarzyć się każdemu, nie jest to odklejona od rzeczywistości historia, a wręcz przeciwnie i chyba właśnie ta prawda najbardziej wstrząsa czytelniczym sercem.
✨️Czy ja pokochałam?
Tak! Spędziłam z tą książką cały dzień, z rozdziału na rozdział coraz bardziej "wchodziłam" w tę historię, aż w końcu w niej utonęłam. To poruszająca, z jednej strony przytulna, a z drugiej bolesna powieść. Sama nie wiem, czy zakończenie jest pozytywne, czy nie, czy właśnie takiego endu chciałam. Wiem za to, że zapamiętam tę książkę na długo. Agata Przybyłek w pięknym, spokojnym i refleksyjnym stylu opowiada o miłości, która, nawet jeśli wynika z przeznaczenia, może być trudna. Nie stawia kropki tuż przy pierwszym pocałunku, nie zamyka swojej opowieści na tym, co oczywiste. Przeciwnie, wplata w nią to, co niewygodne dla pozytywnych fabuł i co nie pasuje do szczęśliwego obrazka. I ja to uwielbiam!
✨️Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Przygotujcie się jednak na całą masę wzruszeń, smutków i małych radości, które złożone w jedno, mogą stworzyć najprawdziwsze szczęście.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2026-01-14
zaczytania
"24 dni do Gwiazdki" Agaty Przybyłek to ilustrowana książka dla dzieci inspirowana kalendarzem adwentowym. Ta ciepła, rodzinna opowieść wspaniale wprowadzi...
Miłość, która daje siłę. Praca, która wystawia na próbę. Julita może wreszcie odetchnąć. Jej prywatne życie nabiera barw, a serce zyskuje spokój. Wszystko...