Okładka książki - Twardy zawodnik

Twardy zawodnik

Tom 2 cyklu Krugły i Michalczyk
Inne wydania:

Prokurator Michalczyk zajmuje się sprawą zabójstwa właściciela klinik Strobisza. Podczas wykonywania czynnościach natrafia na jego wspólnika w interesach o polsko - szwedzkim pochodzeniu. Nie jest mu jednak dokończyć tego dochodzenia, gdyż w jego mieszkaniu odkryte zostają zwłoki zamordowanej kobiety. Mężczyzna od razu udaje się o pomoc do przyjaciela.

Krugły natomiast w tym czasie prowadzi śledztwo dotyczące napadu na konwój przewożący znaczną sumę pieniędzy. Jednocześnie starając się wydostać kumpla z kłopotów. Czy coś łączy te przestępstwa? Czy osoba stojaca na straży prawa mogła dokonać tak makabrycznej zbrodni?

Gdy padają słowa Stelar i Szczecin, biorę taką pozycję w ciemno. Uwielbiam to miasto, z którym przez długi czas byłam związana. Wiele z wymienionych przez pisarza miejsc znam osobiście, więc tym przyjemniej spędziłam czas przyj tej lekturze. Do tego wiadomo, że w książkach autora nigdy nie wieje nudą, a akcja przebiega dynamicznie, wręcz pędzi niczym wagonik w rollercosterze. Styl autora nie epatuje brutalnymi opisami, a momentami można wyczuć nawet poetycki język. Co prawda występują wulgaryzmy, jednak nie stosowane są nagminnie, raczej można usprawiedliwić je okolicznościami w jakich w danej chwili znajdowali się bohaterowie.

Co do postaci to twórca spisał się bardzo dobrze przy tworzeniu ich portretów psychologicznych. Pokazał jak nieidealny okazuje się człowiek, który sam siebie postrzega jako perfekcjonistę w każdym calu.

Podobało mi się również rozwiązywanie wszelkich niuansów prowadzonych spraw poprzez mozolne drążenie tematu, takie jak w przypadku kropli oraz skały. Wszystkie tropy prowadziły po nitce do kłębka. Choć czytelnikowi wydawać by się mogło, że już wszystko wie, wszystko już sobie ułożył w głowie, pisarz wyrywa go z tego błędnego przekonania, serwując zaskakujące zakończenie.

Ale to opowieść nie tylko o zbrodniach. Odbiorca może się tu zagłębić niczym w studni bez dna, w zagadnienia związane z istnieniem Boga oraz wiarą człowieka w ten wyższy, nadrzędny byt. Przekonamy się o mocy lojalności, sile przyjaźni oraz razem z bohaterami powalczymy o sprawiedliwość. Spotkamy się tutaj również z zachowaniem człowieka, który nagle traci kontrolę nad wszystkim, nad czym myślał, że świetnie panuje. Polecam miłośnikom doskonale skomponowanych kryminałów, łączących spójnie ze sobą nawet najbardziej nieprawdopodobne wątki jak najwybitniejszy kompozytor nuty w swoich dziełach.

Informacje dodatkowe o Twardy zawodnik:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-01-18
Dodał/a opinię: Ewelina Białogołąbek

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Twardy zawodnik

Kup książkę Twardy zawodnik

Podobno nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Nawet gdy jesteś na dnie, to zawsze znajdzie się ktoś, kto zapuka w nie od spodu. Tak mówią.

Filozofia w życiu jest równie przydatna, jak okulary świni. Niepotrzebnie wszystko komplikuje.

Więcej cytatów z tej książki

Blask
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Blask

Trzy plany czasowe, trzy wydarzenia i jeden wspólny mianownik: ten sam przez siedemdziesiąt lat. Jego blask przyćmiewa wszystko, nawet zdrowy rozsądek...

Sedno
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Sedno

Kto jest bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamień. Odważysz się? Nocna podróż pociągiem jest dla znanego i cenionego architekta niczym droga na...