Okładka książki - Tweens, czyli prawie nastolatki. Poradnik dla rodziców dzieci od 8 do13 lat

Tweens, czyli prawie nastolatki. Poradnik dla rodziców dzieci od 8 do13 lat

Ten poradnik opisuje problematykę nastolatków pobierając średnią zachowań rodziców i dzieci mając w dużym względzie doświadczenia z życia własnego. Średnia oznacza, że niekoniecznie wszystko musi nas dotyczyć. Jest tu opisane jak rodzice nie zwracają uwagi na czas dzieci w wieku 8 do 13 lat, gdzie niby to mija niepostrzeżenie niezauważone. Nie zgodzę się z tym, ponieważ ja zawsze wysłuchiwałam każde z moich dzieci każdego dnia tygodnia i rozmawialiśmy o wszystkich problemach, ponieważ one wiedzą, że u mnie nie ma tabu. Każdy temat jest ważny jeśli o nie pytają, ponieważ wyznaję zasadę, że kto pyta, ten nie błądzi. Zatem temat tutaj zawarty jest na podstawie średnich wytycznych, więc większość osób będzie z niego zadowolonych.
Z tego poradnika dowiecie się - i nie wiem komu ta informacja była bardziej przydatna, rodzicowi czy dziecku - że starsze osoby często osądzają młodzież na zasadzie własnych krzywd. Potrafią ich obrażać nawet nie mając konkretnej osoby na myśli, ponieważ ktoś kiedyś skrzywdził jego i tak mu się utarło, że powtarza wzmianki z przeszłości nie myśląc o czasie obecnym. To kwestia braku zdolności myślenia w chwili obecnej, tak zwana zbiorowa nieświadomość, która rani nie tylko same dzieci ale i ich rodziców, którzy zamiast stanąć w obronie swojego dziecka, często prawią mu morały nawet nie wysłuchując jego wersji. Kiedy było zdanie, że kto starszy jest mądrzejszy. Obecnie nie ma to poparcia w społeczeństwie.
Tak ogólnie to książka zwraca naszą uwagę abyśmy dziecka pomiędzy 8-13 rokiem życia nie traktowali już jako prawie dorosłego, ponieważ ono samo ma prawo wielu rzeczy nie wiedzieć i wciąż zasługuje na naszą uwagę i otoczenie ich bezpieczeństwem. Ale zgodzę się z tym patrząc na innych, że zwłaszcza kiedy pojawia się młodsze dziecko w rodzinie, starszemu nie daje się nawet połowy uwagi nazywając go dorosłym, co wcale nie ma poparcia w nazewnictwie. Jest po prostu starsze i tym bardziej potrzebuje naszej uwagi, by nie czuć się odrzucone i gorsze. Jest tutaj poruszona kwestia rozwoju mózgu na różnym i indywidualnym poziomie, co po pierwsze będzie ważną i przydatną informacją, ale po drugie, jest opisane wciąż na podstawie życia dzieci samej autorki, dlatego mniej nas to przekonuje. Będą tu ukazane różne procesy nerwowe niecodziennym ale profesjonalnym nazewnictwem, co utrudnia przyswajanie informacji. Wykresy i ramki będą nas na nie naprowadzały. Dowiecie się tutaj czego chcą dzieci w wieku szkolnym, również na podstawie średniej, ich typowe zachowania, przyjaciel i wróg, zdrowie psychiczne, miłość, ciało, jak dobrze wychować dziecko, sprawy internetu, aspiracje, wychowanie świadomości finansowej oraz pozwolenie mu na odejście z gniazda. Tematy będą czasami zawierały przykłady podobnych sytuacji, byśmy klarowniej je pojęli. To, że ja akurat nie zgadzam się ze wszystkim nie jest podparciem do tego byście wy sami nie mieli jej przeczytać. Ogrom informacji jak najbardziej był prawdziwy i występujący, więc rozwiązanie go będzie bardzo pomocne nie tylko dla rodzica ale i dla samego dziecka, które poczuje się przez was zrozumiane i akceptowane takie jakie jest.
Myślę, że warto po nią sięgnąć, gdyż dobrej wiedzy nigdy nie jest za wiele:-)

Informacje dodatkowe o Tweens, czyli prawie nastolatki. Poradnik dla rodziców dzieci od 8 do13 lat:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2022-03-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Between: A guide for parents of eight to thirteen-year-olds
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Tweens, czyli prawie nastolatki. Poradnik dla rodziców dzieci od 8 do13 lat

Kup książkę Tweens, czyli prawie nastolatki. Poradnik dla rodziców dzieci od 8 do13 lat

Łagodna dyscyplina. Jak wychować samodzielne, empatyczne i szczęśliwe dzieci
Sarah Ockwell-Smith0
Okładka ksiązki - Łagodna dyscyplina. Jak wychować samodzielne, empatyczne i szczęśliwe dzieci

W jaki sposób szacunek, empatia i mądre wyznaczanie granic pomagają wychowywać uważne, samodzielne i szczęśliwe dzieci. Sarah Ockwell-Smith obala...