Lubicie jak fabuła powieści rozgrywa się w dawnych czasach? Czy preferujecie czasy współczesne?
Dla mnie to nie ma znaczenia w jakich latach kreowana jest akcja, najważniejsze aby historia mnie zaciekawiła 🤓.
⬇⬇⬇
Młodziutka Paulien Mertens zakochana w sztuce przyjeżdża do Paryża, właśnie tam ma dojechać do niej jej narzeczony George. Jednak dni mijają, a George’a nie ma, za to szerzą się plotki jakoby oszukał kilkanaście osób na duże pieniądze. Zdruzgotana dziewczyna posądzona o współudział i po burzliwej kłótni z rodzicami nie ma dokąd wracać. Jednak los na jej drodze stawia kolekcjonera sztuki Edwina, który poszukuje tłumaczki. Paulien przybiera nowe imię i nazwisko, by zacząć od nowa. Czy jako Vivienne Gregsby bez pomocy rodziny oczyści dobre imię rodziny?
UCZENNICA MISTRZA to spokojna opowieść retro z dziełami sztuki oraz z delikatnym wątkiem kryminalnym w tle.
Autorka stworzyła bardzo przyjemną w odbiorze historię ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Niespieszna akcja sprawia, że wyciszyłam się przy niej, przez co bardziej wczułam się w fabułę i z ciekawością śledziłam losy Vivienne i innych bohaterów. Smaczku całości dodaje ekscentryczna postać Edwina oraz George’a, którzy choć nie wzbudzają sympatii, ale dorzucają szczyptę pieprzu i kolorytu całości.
Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2022-04-20
Tytuł oryginału: The Collector's Apprentice
kotoksiazka
Prawie dwadzieścia pięć lat po słynnej, do dziś nierozwiązanej, kradzieży w Isabella Stewart Gardner Museum do bostońskiego studia młodej artystki trafia...