Okładka książki - Upadek bogów

Upadek bogów

"Odpowiednia książka potrafi pochłonąć człowieka. Sprawić, że zapominasz o jedzeniu, o spaniu. Że po prostu musisz przeczytać kolejną stronę, chociaż wiesz, że nie powinnaś. Potrafi być nieodpartą pokusą"

Ona jest córką Odyna i właśnie rozpoczyna naukę na uniwersytecie Endiru - miejscu należącym do wrogów jej rodziny. Co tak naprawdę się za tym kryje? Zadanie. Jeśli zawiedzie, ktoś bliski poniesie cenę. Tylko co, jeśli jego wykonanie okaże się trudniejsze niż myślała? I pojawi się pewna komplikacja w postaci chłopaka?

Oni są wrogami... a przynajmniej powinni być. Bo co, jeśli wszystko się skomplikuje?

To historia, co do której mam bardzo mieszane uczucia. Podobała mi się, ale minusy znacząco przeważają nad plusami, których jest tu naprawdę niewiele. Świat fantastyczny został przedstawiony całkiem fajnie, jednak jest dosyć słabo wykreowany, bo mało o nim wiadomo - jak działa magia czy jak to wszystko funkcjonuje? Bitwa między Gigantami a Bogami? Mało konkretów. Dlaczego są wrogami? Dlaczego doszło do wojny? Co było tego powodem? Przyczyną? Zero informacji na ten temat. A o tym co się naprawdę stało wie niewiele osób i nikt nie chce się tą wiedzą dzielić, ale jednak dobrze byłoby dowiedzieć się czegoś więcej. Czytelnik dostaje niewielkie ochłapy informacji.

Historia została zdominowana przez wątek romantyczny. Sama nie mam nic przeciwko temu, bo uwielbiam romantasy, ale tu tak naprawdę jest wyłącznie romans i nic więcej. Enemies to lovers? Może tylko przez kilka stron. Chyba najszybsze lovers jakie można zrobić. Wzajemna niechęć bohaterów trwa tylko chwilę - właściwie tylko do drugiego spotkania. Jeszcze szybciej pojawia się miłość, bo jak okazuje się to wystarczy jedna noc.

"Historia ma paskudny zwyczaj powtarzania się. Naprawdę sądzisz, że nasza opowieść skończy się inaczej?"

Rey ma tylko 7 dni na wykonanie zadania i wydaje się kompletnie nierealne. Bohaterka jest bardzo naiwna, a momentami wręcz głupia. Bo jak inaczej ją nazwać, jeśli jej rzekomy najlepszy przyjaciel mówi jej ojcu o każdym ruchu i tylko sprowadza na nią kłopoty? A ona? Nawet nic mu nie wyrzuca. Żadnych pretensji, żadnej większej reakcji. Do tego, Rey od razu ufa Arickowi i mówi mu wszystko, mimo, że powinni być wrogami. A on? Zgadza się na współpracę bez zbędnego zastanowienia nad tym, jak to może źle się dla niego skończyć.

Arick? Tak naprawdę niczym się tutaj nie wyróżnia. Jest, bo jest. Najpierw uparcie chce się trzymać od Rey z daleka, żeby za chwilę wręcz jej szukać. Łączy ich zdecydowanie to, że oboje są pionkami. Pionkami swoich rodzin.

Akcja jest bardzo spokojna, niewiele się tutaj dzieje. Prawie połowę książki zajmują przemyślenia bohaterów, którzy ciągle obiecują sobie, że będą trzymać się od siebie z daleka... ale kończy się to tylko na słowach. Momentami było naprawdę bardzo nudno.

Wszystko tutaj wydaje się dziwne, zbyt łatwe i przewidywalne. Do tego bardzo chaotyczne - jakby autorka sama nie wiedziała, w którym kierunku poprowadzić bohaterów. Wszystko przychodzi im bez większego wysiłku i praktycznie nikt niczego im nie utrudnia.

"Myśliwi zawsze zapominają o jednej rzeczy: prędzej czy później zwierzyna też uczy się polować"

Pomysł na historię był naprawdę bardzo ciekawy, ale początek książki bardzo się dłużył, a końcówka bardzo przyspieszyła - i nagle koniec.
Mocne strony? Chyba tylko humor dzięki Reeve'owi i samo zakończenie. Dopiero pod koniec zaczęło się coś dziać. Pojawiły się fajne zwroty akcji, zaskoczenia czy zdrada, które zdecydowanie znacząco polepszyły historię. Tylko czy na tyle żeby sięgnąć po kontynuację? Miłego!

Informacje dodatkowe o Upadek bogów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-04-29
ISBN: 9788384412060
Tytuł oryginału: Fallen Gods
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Upadek bogów

Kup książkę Upadek bogów

My Summer in Seoul
Rachel Van Dyken0
Okładka ksiązki - My Summer in Seoul

MIŁOŚĆ W ŚWIECIE K-POPU To miało być cudowne lato. Grace nie wiedziała jednak, że wakacje rodem z koreańskiej dramy wywrócą jej życie do góry nogami...

Elita
Rachel Van Dyken0
Okładka ksiązki - Elita

Początek gorącej serii pełnej tajemnic i niebezpiecznych mężczyzn! Tracey Rooks wygrywa stypendialną loterię, dzięki czemu może rozpocząć naukę w prestiżowej...