Okładka książki - Upiorni

Upiorni

Upiorni to kontynuacja pierwszego tomu „Splątani”, która również ukazała się nakładem wydawnictwa Videograf.
Spektakularna akcja pod Krakowem okazuje się niewypałem. Eksplodująca kopuła Quantum- Fuel zbiera swoje żniwo, a wiadomość o tym nie obeszła się bez echa.
Rodzeństwo Kutzów przepada niczym kamień w wodę. Wilhelm Borsztajn zdegradowany detektyw, któremu przypadł przydział w postaci katowickiej drogówki, powoli zaczyna odczuwać harmonię życia. Zuzana Fuchs wraz z Filipem Jankowskim wspólnie starają się rozgryź „splątanie”, której domeną jest manipulowanie rzeczywistością.
W szpitalu po długim okresie wegetatywnym ze śpiączki budzi się Gustaw Klemer- doskonale znana postać czytelnikom, którzy mieli przyjemność zapoznania się z pierwszym tomem- a zarazem koszmar Wilhelma Borsztajna, z którym Gustaw ma wiele spraw do wyjaśnienia. Przebudzenie to dopiero początek wielu wątków, intryg jakie serwuje Łukasz Szuster w swojej opowieści.
Autor po rocznej przerwie umiejętnie wprowadza czytelnika w opowieść przypominając subtelnie wydarzenia z pierwszej części, niczym używając zjawisko „splątania” powoduje, że szufladki same się otwierają i pamięć wysyła komunikaty i wiadomości przypominające wydarzenia. Fakt ten powoduje, że od razu wczuwamy się w klimat książki nie tracąc czasu na dywagowanie -kto jest kim itp.
Sama historia, którą można by przytoczyć do tytułu pierwszego tomu „Splątani” jest właśnie poplątaniem gatunków takich jak kryminał, thriller, sc-fi czy groza. Oczywiście wszystko jest serwowane stopniowo i umiejętnie co czyni „Upiornych” dynamiczną, pełną akcji historią z wieloma wątkami, intrygami. Dobrze wykreowani bohaterowie, w szczególności moje uznanie dla Wilhelma Borsztajna  po cichu liczę, że kiedyś jeszcze będzie dane o nim przeczytać. Barwne dialogi, czarny humor, to dodatki, rozładowujące pełną emocji akcję, po to by znów przyspieszyć i zaskoczyć.
Książkę oceniam wysoko, porwała mnie , mile spędzony czas z lekkim niedosytem, że to już ten moment, który w filmach zwie się The End.
W moim odczuciu widać progres autora co daje ogromne nadzieje na kolejne książki i historie, które przykują czytelnika do fotela na
na wiele godzin !

Kup książkę Upiorni

Splątani
Łukasz Szuster0
Okładka ksiązki - Splątani

Na autostradzie łączącej Katowice z Krakowem grupa zamaskowanych postaci zatrzymuje luksusowe bmw i porywa kierowcę. Ofiarą okazuje się profesor Jan Potocki...

Abyss
Łukasz Szuster0
Okładka ksiązki - Abyss

Śląsk, początek lat dziewięćdziesiątych. Dwaj przyjaciele, Tomek Łuczak i Józek Kwaśniak, dzielą troski oraz radości dorastania w trudnej rzeczywistości...