“Nadzieja i wiara to nieśmiertelne wartości”.
Majka jest mamą nastoletniej, zbuntowanej córki, żoną mężczyzny, który ją zdradza i kobietą, na której barkach spoczywa niechciany kredyt, który spędza jej sen z powiek. W końcu decyduje się na chwilę odciąć od przytłaczającej codzienności i w samotności oddać się własnym myślom. Wyjeżdża w góry, do domu odziedziczonego po ciotce. To właśnie tam kiełkuje w niej pewna myśl, która szybko przeradza się w konkretny plan. Chce przenieść się na stałe na wieś – decyzja, która wcale nie podoba się jej bliskim. Majka jednak słucha intuicji i zaczyna wszystko od nowa…
Historia, w której radość przeplata się ze smutkiem, a codzienność bohaterki chwilami przypomina nasze własne życie. Akcja toczy się naturalnym rytmem i wciąga. Fabuła krąży wokół poplątanych relacji międzyludzkich, niesie ogrom ciepła i nadziei. Magdalena Kordel pisze lekko, barwnie i z humorem. Jej dialogi są błyskotliwe, a słowne przepychanki wywołują uśmiech. Bohaterowie są wyraziści, realistyczni, swojscy. Z przyjemnością towarzyszyłam Majce, kibicowałam jej i wierzyłam, że odnajdzie to, czego szuka. To spokojna, wrażliwa, doświadczona przez los kobieta, która w nowym miejscu spotyka dobrych ludzi – i to właśnie daje jej siłę.
Życiowa opowieść, w której dobry humor, emocje i nadzieja na lepsze jutro splatają się w całość. To historia o tym, że trudne doświadczenia potrafią mocno dać w kość, ale to właśnie one uczą nas najwięcej. O tym, że szczęście jest na wyciągnięcie ręki – trzeba tylko pomóc mu nas odnaleźć. To książka, przez którą się płynie: wzrusza, bawi i skłania do refleksji. Autorka z czułością i realizmem pokazuje zwyczajną codzienność – dom, dzieci, obowiązki, ale też marzenia, lęk przed zmianą, samotność, rozstania i różne odcienie miłości. Udowadnia, że po każdej burzy w końcu wychodzi słońce.
Ciepła, przyjemna, napisana z humorem i sercem opowieść. Wzrusza, daje nadzieję i inspiruje, by spojrzeć inaczej na własne życie. Pokazuje, że nigdy nie jest za późno, by zacząć od nowa. Serdecznie polecam. Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-07-30