Okładka książki - W domu na święta

W domu na święta

Literacka przestrzeń przenikająca do serca czytelnika to książka „W domu na Święta” Barbary Kwinta.
Ho ho ho, przygodo! Magda Dzika kolejny raz trafia w życiowy chaos, zostaje z rodzeństwem bez miejsca zamieszkania, a każde z nich boryka się też z własnymi problemami. Dzięki wsparciu przyjaciół i mecenasa Focha starają się spędzić razem Wigilię, nawet w nawiedzonym domu. Czy będzie cud wigilijny?
  Barbara Kwinta już w swoich wcześniejszych powieściach pokazała, że doskonale sprawdza się w fabule bazującej na aktywnej akcji i wyrazistych postaciach. Tym razem również zachwyca oryginalnymi wydarzeniami. Autorka oczarowuje bogatym stylem, pełnym metafor i nieoczywistych porównań oraz nietuzinkowym szeregiem przyczyn, i skutków. Magda, wystawiona na wiele prób, zakopuje się w zaspie śnieżnej - czytaj w problemach i zmartwieniach, nie mając łopaty, czyli nie zawsze potrafiąc prosić o pomoc. Jest jak kula śnieżna, która napędza całą narrację. Mamy tu wszystko, co tworzy urok świątecznej historii, słodko-gorzką aurę codzienności oraz cały wachlarz uczuć. Sugestywny obraz ma elementy, które złożyły się na pełną emocji lekturę: zamieć śnieżna, listy do Mikołaja, bożonarodzeniowe życzenie, ozdoby choinkowe, romantyczna miłość i uciekający czas. Opowieść wartko posuwa się do przodu, a dialogi są prawdziwą perełką, z nutą sarkazmu i świetnymi ripostami. Od Krakowa po fabrykę bombek przez chłód urzędników bohaterowie niesieni wiatrem nadziei dobijają do Bożych Dołów, czyli wioski, od której się wszystko zaczęło. Jednak największym atutem książki jest to, co kryje się za jej tytułem. Święta w domu to nie tylko zapach pierników unoszących się w powietrzu, lecz przede wszystkim magia drobnych gestów. Kryją się tu prawdziwe emocje oraz przekonanie, że niezależnie od tego, dokąd zaprowadzi nas życie, zawsze warto wracać do bliskich.
  Polecam doskonałą powieść, gdzie kolorowe kredki i ręcznie malowane bombki tańczą w zimowym wirze pod choinką, a szkicowanie rzeczywistości rozbudza iskrzącą radość, co sprawia, że każda strona to dziesięć na dziesięć.

Informacje dodatkowe o W domu na święta :

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-10-14
Dodał/a opinię: Urszula_Chlasta

Tagi: powieść obyczajowa powieść świąteczna boże narodzenie romans literatura obyczajowa

Zobacz opinie o książce W domu na święta

Kup książkę W domu na święta

Jestem Wandzia. Jesień pierwsza klasa
Barbara Kwinta0
Okładka ksiązki - Jestem Wandzia. Jesień pierwsza klasa

Wandzia Wilk tuż przed wakacjami skończyła siedem lat i właśnie wypadł jej drugi ząb. Na dodatek wraca od babci Mileny, a tu w domu... pizza. Oj, w domu...

Chwała meksykańskim zakonnicom
Barbara Kwinta0
Okładka ksiązki - Chwała meksykańskim zakonnicom

Kochająca planowanie i rutynę Emilia Starska wsiada do życiowego rollercoastera. Po przeczytaniu listu od zmarłej mamy dochodzi do wniosku, że nie może...