Okładka książki - W oparach przeznaczenia

W oparach przeznaczenia

Każdy z nas ma lub miał dziadków, którzy pamiętali czasy wojny. Wiele osób do dziś wspomina te momenty, kiedy siadaliśmy obok nich i słuchaliśmy historii, które niosły w sobie ból, tęsknotę, ale też ogromną siłę. Nie każdy dziadek widział front, nie każda babcia przeżyła największe okrucieństwa, lecz wszyscy mieli w sobie wspomnienia tamtych lat, pełnych strachu, głodu i niepewności jutra. To były czasy, które na zawsze odcisnęły piętno na ich sercach. I właśnie dlatego, gdy zobaczyłam książkę Katarzyny Pernal-Wyderkiewicz „W oparach przeznaczenia”, od razu wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć.

Zainteresowała mnie nie tylko sama tematyka, ale też sposób, w jaki autorka potrafi uchwycić ludzką stronę historii. Tytuł już sam w sobie brzmi niezwykle emocjonalnie, jakby zapowiadał los, który nie pyta o zgodę. Okładka przyciąga wzrok, emanując nostalgią i powagą, a opis książki obiecuje opowieść prawdziwą, opartą na życiu i doświadczeniu ludzi, którzy walczyli nie tylko z wrogiem, ale i z własnym przeznaczeniem.

„W oparach przeznaczenia” to nie jest zwykła powieść historyczna. To historia ludzi, którzy żyli w czasach, gdy słowo „wolność” było marzeniem, a „miłość” luksusem, na który niewielu mogło sobie pozwolić. Poznajemy losy Feliksa Karcza, żołnierza spod Monte Cassino, i jego żony Karoliny. Dwie perspektywy, dwa światy splecione wojną, rozłąką i wiarą w to, że dobro mimo wszystko przetrwa. Autorka w niezwykle poruszający sposób pokazuje, jak wojna potrafiła zniszczyć życie, marzenia, a nawet tożsamość, ale jednocześnie jak potrafiła wydobyć z człowieka to, co w nim najpiękniejsze – siłę, wierność, nadzieję.

W tej książce jest wiele momentów, które zapadają w pamięć. Wspomnienia walki, utraty, a także sceny, w których czuć nie tylko ból, ale i miłość tak silną, że potrafi przetrwać wszystko. Najbardziej poruszyła mnie perspektywa Karoliny, kobiety, która mimo wszystko trwała przy swoim mężu, choć los rzucał im kłody pod nogi. To właśnie w jej oczach widać ogromny ciężar wojny, nie tej, która toczy się na polach bitew, ale tej, która rozgrywa się w sercu człowieka.

Czy można zachować człowieczeństwo, gdy wokół wszystko się wali? Czy miłość może przetrwać w świecie, w którym dominuje śmierć i strach? Czy pamięć o ludziach takich jak Feliks Karcz może być dla nas lekcją, jak żyć dziś w świecie, w którym często zapominamy o wartościach, które kiedyś stanowiły o sile narodu? Te pytania nie opuszczały mnie przez całą lekturę.

Katarzyna Pernal-Wyderkiewicz stworzyła książkę, która porusza do głębi. W jej słowach czuć pasję, rzetelność, ale też ogromną empatię. To autorka, która nie tylko opowiada historię ona pozwala ją przeżyć. Każda strona to emocje, które docierają prosto do serca: wzruszenie, złość, duma i wdzięczność.

Najbardziej spodobało mi się to, że autorka oddała głos ludziom, takim jak Feliks i Karolina, którzy w ciszy i pokorze dźwigali ciężar swojej epoki. Ich losy stają się symbolem całego pokolenia, które przetrwało dzięki wierze w człowieczeństwo.

„W oparach przeznaczenia” to książka, która zostaje w pamięci. To opowieść o sile ducha, o miłości, która nie zna granic, i o przeznaczeniu, które choć bywa okrutne, potrafi też prowadzić ku światłu. Polecam ją każdemu, kto chce poznać historię nie tylko z podręczników, ale z ludzkich serc, bo to właśnie one opowiadają najpiękniej.

Informacje dodatkowe o W oparach przeznaczenia:

Wydawnictwo: Hansen & Empik Selfpublishing
Data wydania: 2025 (data przybliżona)
ISBN: b.d
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: biografia druga wojna światowa Lwów sybiracy miłość i przeznaczenie

Zobacz opinie o książce W oparach przeznaczenia

Kup książkę W oparach przeznaczenia

Gwiazdy nad Benteng
Katarzyna Pernal-Wyderkiewicz0
Okładka ksiązki - Gwiazdy nad Benteng

,,Gwiazdy nad Benteng" to wstrząsająca historia, która odsłania ukryty przed światem dramat dziewczynek z indonezyjskiego miasta Benteng. Poprzez losy...

Antek. Syn Cergowej
Katarzyna Pernal-Wyderkiewicz0
Okładka ksiązki - Antek. Syn Cergowej

Przejmująca opowieść o chłopcu z podkarpackiej wsi, którego życie naznaczają wojna, bieda i dramatyczne wybory. "Antek. Syn Cergowej" to podróż do świata...