„W owczej skórze” to moje kolejne spotkanie z twórczością Pauliny Cedlerskiej. Po lekturze jej wcześniejszych książek, które zrobiły na mnie ogromne wrażenie, wiedziałam, że sięgając po najnowszy thriller, otrzymam mroczną, pełną napięcia i tajemnic opowieść, która porwie mnie od pierwszych stron.
W parku dzikich zwierząt na Mazurach dochodzi do wypadku, w którym wataha oswojonych wilków atakuje opiekunkę. Kilka tygodni po tym zdarzeniu do Mikołajek przyjeżdża dziennikarka Zuzanna Markiewicz, której towarzyszą mąż i dwuletnia córeczka. Kobieta pisze artykuł o tragicznych wydarzeniach w mazurskim zoo. Tuż przed powrotem do Warszawy cała trójka wybiera się na żagle. Niedługo potem z łodzi zostaje nadany sygnał SOS, a przybyli na miejsce ratownicy znajdują jedynie dwuletnią dziewczynkę.
Paulina Cedlerska kolejny raz zaserwowała mi thriller osnuty mroczną i duszną atmosferą, w którym nie brakuje napięcia, tajemnic z przeszłości, sekretów i trudnych tematów. Uwielbiam klimat, jak w swoich powieściach tworzy autorka; jej książki czyta się nie tylko z ogromną przyjemnością, ale przede wszystkim w dużym napięciu.
„W owczej skórze” to opowieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w wir zaskakujących wydarzeń. Autorka zręcznie lawiruje pomiędzy teraźniejszością a przeszłością, co chwilę odkrywając przed nami kolejne mroczne tajemnice bohaterów. Przyznam, że kartkowałam tę historię z zachłannością i z niecierpliwością wyczekiwałam finału, aby dowiedzieć się, co łączy ze sobą postacie.
Paulina Cedlerska stworzyła nie tylko intrygującą fabułę, która trzyma w napięciu aż do ostatniej strony, ale także bardzo realistycznych bohaterów. Każdy z nich skrywa tajemnice i zmaga się z traumami. Dzięki starannie zarysowanym postaciom wydarzenia przedstawione w powieści niosą ze sobą ogromne pokłady emocji, które w znacznym stopniu wpływają na czytelnika w trakcie lektury.
„W owczej skórze” to bardzo dobrze skonstruowany thriller naszpikowany wieloma tajemnicami i mrocznymi sekretami, w którym nie brakuje napięcia, niepokoju i zaskakujących zwrotów akcji. To historia, w której Paulina Cedlerska udowadnia, że ma niezwykły talent do tworzenia powieści osnutych mroczną aurą. Potrafi stworzyć intrygującą fabułę, od której trudno oderwać się choćby na moment. „W owczej skórze” to moje czwarte, bardzo udane spotkanie z twórczością Pauliny Cedlerskiej i z niecierpliwością wyczekuję kolejnej powieści spod pióra autorki. Polecam ten thriller wszystkim miłośnikom mrocznych I niepokojących historii.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-03-26
Ilona Wolińska
Prawda, która przeraża bardziej niż zbrodnia. Matylda przyjeżdża do Piasków na krótki urlop, z którego nigdy nie wraca. Na plaży zostaje odnalezione...
Gdy Łucja wraca po zmroku przez las do wynajętego w podolsztyńskiej wsi pokoju, staje się świadkiem morderstwa. Zamiast pomóc ofierze, ucieka, zachowując...