Okładka książki - W sercu porachunków

W sercu porachunków

Jednym z najsilniejszych uczuć jest miłość. Każdy przeżywa ją inaczej. U jednych zaczyna się spokojnie przyjaźnią, a uczucie rodzi się z czasem. Innych za to trafia mocno i niespodziewanie niczym grom z nieba. Jeśli chcecie przeczytać o wyjątkowej, ale zakazanej miłości sięgnijcie po powieść Katarzyny Lewandowicz "W sercu porachunków".
Alessandro Caruso niedługo stanie się szefem mafijnej rodziny. Jego życie już od dawna jest ustawione. Ma zarządzać rodzinnym biznesem i poślubić córkę innego mafijnego szefa. Krótki urlop w małej miejscowości komplikuje jego plany. Laura, pochodząca z Polski nauczycielka muzyki przyjeżdża spędzić wolny dzień w domu cioci. Gdy tylko dociera na miejsce wpada na Alessandra. Pomimo niefortunnego pierwszego spotkania spędza z nim kolejny dzień i noc. Ich miłe chwile przerywa brutalny atak. W jego wyniku Alessandro zabiera Laurę do swojej posiadłości. Dziewczyna znajduje się w obcym miejscu, otoczona obcymi ludźmi, a na dodatek jej wybranek pokazuje całkiem inne oblicze. Jak rozwinie się ta relacja skoro Alessandro ma już narzeczoną i planuje rychły ślub?
Głównymi bohaterami są Laura i Alessandro. Laura jest dziewczyną, która doświadczyła w dzieciństwie straty rodziców. Muzyka pomogła jej się podnieść i stała sposobem na życie. Jest osobą cicha i spokojną, ale pod wpływem nowej znajomości zaczyna się zmieniać nie do poznania. Ta postać od razu przypadła mi do gustu. Autorka świetnie ją rozwinęła i sprawiła, że bardzo mnie zaintrygowała, szczególnie pod koniec powieści. Alessandro jest najstarszym synem szefa mafii i po jego śmierci ma przejąć rodzinny biznes. Dla umocnienia i poszerzenia rodzinnych wpływów ma poślubić córkę innego mafijnego bosa. Choć nie kocha swojej przyszłej żony pogodził się ze swoim losem i go zaakceptował, przynajmniej do czasu. Alessandro to postać, która jednocześnie intryguje i drażni. Te jego zmienne nastroje i zachowanie sprawiają, że nie wiem co o nim myśleć. Raz fascynuje, a raz irytuje. Tych dwoje z tak skrajnymi charakterami tworzą razem mieszankę wybuchową.
"W sercu porachunków" jest romansem mafijnym przeznaczonym dla pełnoletnich czytelników. Jak możemy dowiedzieć się z podziękowań jest pierwszą częścią mafijnej trylogii. Autorka stworzyła ciekawą fabułę pełną zwrotów akcji. Gdy już jesteśmy pewni, w którym kierunku zmierza ta historia to autorka daje nam pstryczka w nos i zmienia bieg zdarzeń. Książkę czyta się szybko i przyjemnie, a narracja z perspektywy zarówno Alessandra jak i Laury pozwala lepiej zrozumieć motywy działania obu bohaterów. Autorka zbudowała pomiędzy bohaterami duże napięcie. Te emocje wylewały się z kart tej historii. Jest to lektura zdecydowanie dla pełnoletnich czytelników. Nie brakuje tu spicy scen, więc jeśli takich nie lubicie lepiej odpuścić tą książkę, choć z drugiej strony nie ma ich bardzo dużo i nie dominują one nad treścią.
Książka Katarzyny Lewandowicz ujęła mnie przede wszystkim postacią głównej bohaterki i jej rozpoczynającej się przemiany. Laura ze straumatyzowanej, cichej, spokojnej i potulnej dziewczyny powoli nabiera odwagi i pewności siebie. W tej części ta przemiana dopiero się rozpoczyna, ale myślę, że w kolejnych tomach może nas zaskoczyć i mocno namieszać w fabule.
"W sercu porachunków" jest opowieścią o skomplikowanej relacji dwojga młodych ludzi. Jeśli lubicie temat zakazanej miłości, spicy sceny, włoski klimat i brutalny świat mafii ta książka jest obowiązkowa. Ja już nie mogę się doczekać kolejnej części.

Informacje dodatkowe o W sercu porachunków:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-04-25
Dodał/a opinię: Iwa90

Zobacz opinie o książce W sercu porachunków

Kup książkę W sercu porachunków

W sercu zemsty
Katarzyna Lewandowicz0
Okładka ksiązki - W sercu zemsty

Drugi tom porywającej mafijnej trylogii - jeszcze mroczniejszy, bardziej osobisty i niebezpieczny. Spojrzenie, które prześladowało Laurę w koszmarach...

Wpadka
Katarzyna Lewandowicz0
Okładka ksiązki - Wpadka

Kiedy spotykasz wymarzonego faceta o kilka dni później, niż powinnaś... Marysia, na którą wszyscy mówią Majka, ma prawie trzydzieści lat. I powoli zaczyna...