„W starym Wiedniu” to poruszająca i wielowymiarowa opowieść, która przenosi czytelnika w klimatyczne realia dawnej stolicy imperium Habsburgów — miasta przesiąkniętego muzyką, sztuką i tradycją, ale również ograniczeniami wynikającymi z patriarchalnych struktur społecznych. Paulina Rabczak stworzyła historię, która nie tylko porusza serce, ale także skłania do refleksji nad rolą kobiet w przeszłości i ich nieustanną walką o wolność wyboru.
Główną bohaterką powieści jest silna, inteligentna i utalentowana kobieta, która nie godzi się na przypisane jej przez społeczeństwo miejsce. W świecie, gdzie kobiece ambicje często były gaszone przez konwenanse i oczekiwania, ona nie boi się marzyć. Jej miłość do muzyki staje się zarówno ucieczką i radością, jak i źródłem bólu i napięcia w relacjach z otoczeniem i swoim ojcem.
Choć to powieść obyczajowa, słychać w niej głos krytyki społecznej. Rabczak ukazuje, jak wiele niedocenianych i pozbawionych możliwości realizacji swoich pragnień kobiet zostało zmuszonych do życia w cieniu.
Język powieści jest ładny i kryje się w nim wiele emocji. Dobrze oddaje wewnętrzne przeżycia bohaterki. Autorka umiejętnie łączy realia historyczne z osobistą narracją, tworząc opowieść pełną zarówno melancholii, jak i nadziei.
„W starym Wiedniu” to nie tylko historia o miłości, ale i o sile kobiet, odwadze i buncie przeciwko niesprawiedliwości. Polecam.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-08-29
annakniga
Wiedeń u schyłku XIX wieku to miasto pełne pasji, tajemnic i intryg. W samym jego sercu splatają się losy Klary i Franza, których życie toczy się wśród...