Ta historia jest mocna i wstrząsająca.
Od pierwszych akapitów chwyta czytelnika w swoje szpony i trzyma go zażarcie nawet po zakończeniu.
Wiedziałam, że autorka potrafi uderzyć skutecznie, ale nie spodziewałam się takiego ciosu.
Każdy z nas jest mieszanką dobra i zła, to jak rozkładają się proporcje zależy od wielu czynników, głównie tych zewnętrznych. Doświadczenia i wydarzenia wpisane w nasze życie sprawiają, że podejmujemy takie, a nie inne decyzje. Czasem te decyzje mają opłakane konsekwencje i dotykają innych, często naszych bliskich.
Brutalny napad, szarpanina, krzyk i krew to pierwsze obrazy z tej historii.
Potem następuje jeszcze mocniejsze uderzenie - ohydnie brutalny gwałt na nastoletniej dziewczynie.
Jedno wydarzenie pociąga za sobą kolejne i nie ma odwrotu.
Jeśli wpadniesz w szpony szaleństwa, gniewu, nienawiści i zemsty, stajesz się ślepy na wszystko, co cię otacza.
"W szponach" kluczymy między tym, co teraz, a tym, co wtedy, a puzzle powoli wskakują na swoje miejsca, i nie ma siły musi dopełnić się to, co rozpoczęło ten taniec makabry. Zło rozlewa się na wszystkie strony, brudząc nieusuwalną posoką.
Po drodze jest tylko ból, łzy, śmierć i stracone marzenia.
Czy na tych zgliszczach można jeszcze zbudować coś dobrego?
Jak można żyć, kiedy popełniło się coś naprawdę złego i niewybaczalnego?
Wyobrażam sobie, że gdybym stanęła po drugiej stronie lustra i spojrzała na twarze bohaterów wykrzywiłyby się w nienaturalny, groteskowy i ohydny sposób, jak w koszmarze, z którego trudno się przebudzić.
Ta historia trzymała mnie w napięciu, niektóre sceny są bardzo wstrząsające.
Jest tu jeden bohater, którego wyjątkowo żałuję, bo kiedy rodzi się w nim nadzieja na lepsze jutro, w ułamku sekundy traci wszystko. Nienawiść i zawód już go nie opuszczą.
Uważny czytelnik złoży wszystko w całość i znajdzie odpowiedzi, które nie są podane wprost.
Tą historią Izabela Janiszewska jeszcze bardziej umocniła swoją już silną pozycję wśród najlepszych autorów tego gatunku.
Bardzo dobra lektura, polecam wszystkim miłośnikom mocnych thrillerów.👍.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2023-10-25
Tytuł oryginału: W szponach
Katarzyna Nowicka
Może czasem łatwiej jest widzieć ludzi i rzeczy nie takimi, jakimi one są, ale jakimi chcemy je zobaczyć. Przełknąć słodkie kłamstwo zamiast gorzkiej prawdy.
NIE KAŻDY, KTO ZBŁĄDZIŁ WE MGLE,ODNAJDZIE DROGĘ DO DOMU. Kiedy dziewiętnastoletnia Alicja Jarosz znika w mglisty poranek, na mieszkańców Sinic pada strach...
Gęste i lepkie jak melasa powietrze utrudniało oddychanie. Przedzierali się przez opustoszałe o tej porze ulice, odprowadzani niskimi pomrukami nadchodzącej burzy.