🌺 „𝓦𝓪𝓻𝓲𝓪𝓬𝓳𝓪” 𝓡𝓮𝓫𝓮𝓬𝓬𝓪 𝓨𝓪𝓻𝓻𝓸𝓼 🌺
By się uleczyć, zajrzyj w głąb siebie
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Jak dobrze wiecie, uwielbiam historie, jakie tworzy Rebecca Yarros. Każda z jej powieści zawsze przynosi mi różne odczucia i doznania, mimo iż autorka w największym stopniu skupia się na miłości i uczuciach między dwójką ludzi. Jednak za każdym razem potrafi nas czymś nowym zaskoczyć, podoba mi się to, że Yarros nie kieruje się tylko i wyłącznie jednym schematem, wychodzi na przeciw wszystkim książkom o podobnej tematyce i tworzy coś nowego, świeżego. Dlatego ja - bez dwóch zdań, mogę nazwać się jej największą fanką i wiem, że przeczytam każdą książkę, która wyjdzie spod jej pióra.
💞 Na kartach powieści poznajemy historię Allie. Światowej sławy baletnicę, która na codzień musi mierzyć z ogromną presją ze strony rodzicielki, która oczekuje od niej perfekcji. Wszystko przekreśla jej kontuzja, która sprawia, że Allie musi zawiesić swoją karierę baletnicy. Kobieta postanawia pojechać do rodzinnego domu na klifie, by tam odpocząć.
Hudson pracuje jako ratownik straży przybrzeżnej. Nie spodziewa się, że po tylu latach spotka ponownie Allie. Gdy byli nastolatkami połączyła ich przyjaźń, która niestety nie miała szans, by przerodzić się w coś więcej. Czy teraz oboje będą mieli w sobie tyle chęci, by na nowo ich ścieżki się zeszły? 💞
Bardzo polubiłam głównych bohaterów. Są oni naprawdę bardzo autentyczni. Spodobało mi się to, że Hudson nie próbował na siłę udawać, że znajomość z Allie jest dla niego niczym więcej niż tylko zwykłą znajomością, a wręcz przeciwnie swoją propozycją by ta udawała jego dziewczynę mógł pokazać jej, że dalej jest dla niego ważna. Natomiast Allie to twardo stąpają po ziemi kobieta, która swoją determinacją pokazuje, że pomimo wielu trudności nie podda się i będzie walczyła o siebie. Jednak pod tym wszystkim kryła się naprawdę krucha i wrażliwa dziewczyna, która pragnęła, by ktoś się w końcu nią zaopiekował.
Rebecca Yarros kolejny raz udowodniła mi, że jej książki mogą być jeszcze lepsze od poprzednich. A czym najbardziej mnie zaskakuje? To tym, że każda z nich jest inna i niepowtarzalna. Autorka słynie z romansów, ale historie jakie tworzy zawsze niosą ze sobą istotne przesłanie, które trafiają prosto do serca czytelnika. W tej historii autorka mocny nacisk kładzie na toksycznych relacjach z rodzicem, który oczekuje od swojego dziecka nieustannej perfekcji, bez względu na koszt. Główna bohaterka musiała się z tym zmierzyć i muszę przyznać, że podziwiałam jej postawę, ponieważ nie miała łatwo ze swoją matką.
„Wariacja” to przepiękna książka o miłości, przyjaźni, o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi i o drugiej szansie, na którą każdy zasługuje. Każde słowo, które wyszło spod jej pióra nasiąkniętę są mnóstwem emocji. Przeżywałam całą historię wraz z bohaterami całą sobą. Niesamowita historia, która zostanie w waszych sercach na zawsze. Bardzo serdecznie Wam ją polecam! 💞 To połączenie moich ulubionych motywów czyli fake dating, one bed trope i drugiej szansy. Nie możecie ominąć tego tytułu 💞
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Tytuł oryginału: Variation
Małgosia Szydlak
Iron Flame. Żelazny płomień to książka, która stanowi ciąg dalszy powieści Fourth Wing, otwierającej zdobywający ogromną popularność cykl Empireum. Powieść...
Autorka bestsellerowej serii ,,Fourth Wing", która rozpaliła serca milionów osób na całym świecie - z nową powieścią! ,,Wiedziała. Właśnie dlatego mama...