Rok 1885 Warszawa. W burdelu zostaje zamordowany dość rozpoznawalny adwokat. Śledztwo prowadzi młody rosyjski policjant, który dopiero przyjechał do Polski. Podczas prowadzenia śledztwa mężczyzna poznaje piękną kobietę. Okazuje się, że jest to córka zamordowanego adwokata - Leontyna.
~
Młodzi zbliżają się coraz bardziej do siebie i prowadzi to do głębszego uczucia między tą dwójką. Wszystko komplikuje fakt, że kobieta ma narzeczonego. Jest nim niestety socjalista, który oczekuje procesu, a związki polsko-rosyjskie nie są w pełni akceptowane i nagminne piętnowane.
~
Śledztwo ma wiele zwrotów akcji i wiele nieoczekiwanych odkryć. Czy śledztwo zostanie rozwiązane? Czy uczucie młodych ma szansę się rozwinąć?
~
"Warszawianka" jest to powieść historyczna, taka która ja uwielbiam, fajnie autorka osadziła ja w realiach Warszawy 1885 roku. Ale dodatkowo ma wątki kryminalne ale też zawiera zakazaną miłość. Policjant Woronin jest dość barwną i fascynująca postacią, która musi zmierzyć się z trudnym śledztwem ale też własnym uczuciem.
~
Największym wątkiem i tym, który najbardziej mi się podobał to oczywiście historyczny, który przewija się na każdej z kartek. Autorka tak zadbała o wspaniałą atmosferę tamtych czasów, że miałam wrażenie że sama uczestniczę w tych wydarzeniach. I te piękne opisy Warszawy z tamtych okresów pozwały mi poczuć ten cały klimat.
~
Cóż mogę więcej dodać "Warszawianka" jest to książka, która zyska w oczach miłośników literatury z historią w tle ale i miłośnicy kryminałów znajdą coś dla siebie. Dodatkowym atutem jest ta piękna za razem historia miłosna, która porusza łzy i chwyta za serce. Ja czekam na kolejny tom tej serii a to już na moje szczęście całkiem niedługo.
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-04-10
Joanna Szymczak
Rok 1916 dobiega końca. Cesarstwo Rosyjskie coraz boleśniej odczuwa skutki wojny. Wielka ofensywa Brusiłowa kończy się niepowodzeniem, głównodowodzący...
Porywająca opowieść o sile kobiet w czasach nieustannej niepewności... Rok 1916. Druga wiosna Wielkiej Wojny. W Warszawie rządzą Niemcy. Łagodzą nieco...