Główna bohaterka to Sara, której życie, po śmieci siedemnastoletniego syna, rozpadło się na miliony kawałków. Danuta Awolusi porusza ciężki, ale jak ważny temat śmierci, śmieci dziecka, śmierci rodzica, ….. , niewyobrażalna strata, żałoba, ale i nadzieja.
Dla rodziców dzieci są najważniejsze, a śmierć dziecka jest wbrew wszelkim prawom natury. Wiąże się to z mieszanką trudnych, bolesnych emocji, poczuciem winy. Pogrążeni w żałobie rodzice często unikają tego tematu. Niestety, ale też i my, jako społeczeństwo nie umiemy wspomóc osób dotkniętym tym dramatem. Bo śmierć dziecka zaburza naturalny porządek świata, bo z taką śmiercią pogodzić się najtrudniej.
Zwykle nie wiemy, jak się właściwie zachować w takiej sytuacji, bo bycie przy rodzicach pogrążonych w żałobie nie jest łatwe, często staje się to tematem tabu. Jednak musimy zrozumieć, że żałoba po stracie dziecka jest procesem długotrwałym i indywidualnym. Wystarczy okazać im wsparcie poprzez słuchanie, towarzyszenie, pomoc w praktycznych sprawach.
Jednak w tym całym przygnębieniu i bólu autorka serwuje nam też iskierkę nadziei. Choć dość mocno kontrowersyjny, ale pięknie ukazany aspekt koncepcji duszy. Bo przecież wędrówka dusz jest elementem wierzeń wielu religii.
Reinkarnacja to metafora nadziei i możliwości, wskazująca na to, że nawet w najtrudniejszych momentach życia można znaleźć pocieszenie.
Bardzo obrazowo jest ukazana wewnętrzna przemiana, jaką przechodzi bohaterka, dostając iskierkę nadziei.
„Wciąż tu jestem” rodzinna tragedia, rozpad relacji, matka pogrążona w żałobie, oderwana od realiów życia codziennego. Piękna, poruszająca historia, niosąca nadzieję, która na długo zagości w mym sercu.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-09-15
Ela-Monia
Pamiętacie, jak w dzieciństwie wasza matka chciała trzymać was blisko siebie, zachowując się przy tym, jak kwoka? Przypominacie sobie chwile, gdy wasz...
Dwie singielki. Dwie historie. To samo pragnienie miłości. Przyjeżdżają do Warszawy w poszukiwaniu nowego życia. Hania pragnie prawdziwego uczucia...