„Wdowa, kapłan i łowca ośmiornic. O znikającym świecie japońskiej wyspy” to reportaż napisany przez Amy Chavez, która zdecydowała się zamieszkać na Japońskiej wyspie Shiraishi. Jest to miejsce wyjątkowe, nieco odizolowane od świata, ale również społeczności. Zamieszkuje tam zamknięte grono ludzi, a nieliczni tylko decydują się na osiadanie w tym miejscu.
Przyznam, że to była wyjątkowa podróż na spokojną wyspę, której klimat jest spokojny, wyjątkowy i niespieszny. Ludzie, którzy tam żyją, dosłownie są inni niż otaczające nas społeczeństwo. Przystosowali się oni do wolno płynącego życia, które wyznaczone jest przez pogodę i jej rytm w przyrodzie!
Autorka przybliża czytelnikowi rytm życia, którym toczy się życie na wyspie, pokazuje problemy, z którymi borykają się zamieszkujący tam ludzie, ale również mamy możliwość zobaczenia wyjątkowości tego miejsca! Poznajemy historie żyjących tam ludzi, co chyba jest najlepszym świadectwem, jak ludziom się żyje. Zaglądamy do ich codzienności i mamy możliwość towarzyszyć im w ich rytuałach, zwyczajach, ale również wracając do historii i tego, co ukształtowało to społeczeństwo.
Wyspa jednak boryka się z ogromnym problemem, którym jest starzejąca i wyludniająca się społeczność, ale również problemy gospodarcze! Niezwykle poważne problemy, które nie prowadzą do niczego dobrego.
Wspaniale, lekko i niezwykle przyjemnie autorka przedstawiła nam Shiraishi, dlatego dla mnie była to niezwykle przyjemna podróż, pozwalająca na poszerzenie horyzontów, poznanie nowych miejsc i społeczności.
Bardzo polecam!
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2025-04-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Widow, The Priest and The Octopus Hunter: Discovering a Lost Way of Life on a Secluded Japanese Island
Małgorzata Styczeń