Okładka książki - Wiatr zmian

Wiatr zmian

Tom 3 cyklu Pomiędzy

“Ten, kto urządził nasz świat, w jednym na pewno miał rację: lepiej nie wiedzieć, co nas czeka”.

Poruszająca, piękna i pełna emocji powieść historyczno-obyczajowa, w której wielkie wydarzenia dziejowe splatają się z codziennością zwykłych ludzi. „Wiatr zmian” to trzeci tom cyklu „Pomiędzy”, w którym autorka ponownie przenosi nas do międzywojennego Trzciela. Miejsca, gdzie różnice narodowościowe, polityczne i społeczne coraz mocniej odciskają swoje piętno na życiu mieszkańców, a nadciągające zmiany budzą niepokój o przyszłość. Nela, Weronika i Joanna - każda z nich niesie własny bagaż doświadczeń, marzeń i rozczarowań. To kobiety próbujące odnaleźć siebie w rzeczywistości, która rzadko pozwalała im decydować o własnym losie. Muszą mierzyć się z oczekiwaniami otoczenia, rodzinnymi zobowiązaniami oraz światem pełnym uprzedzeń, a mimo to nie przestają walczyć o prawo do szczęścia i życia na własnych zasadach.

Najmłodsza z nich, Nela, zmaga się z rozdarciem między poczuciem obowiązku wobec ojca a coraz silniejszym pragnieniem opuszczenia rodzinnego miasta i poznania świata. Weronika po śmierci teścia przejmuje prowadzenie dużego gospodarstwa. Przytłoczona ogromem obowiązków i niechęcią niemieckiej części rodziny, każdego dnia toczy cichą walkę o zachowanie tego, co udało się zbudować. Tymczasem Joanna w Poznaniu próbuje zagłuszyć tęsknotę za Stanisławem, angażując się coraz głębiej w działalność polskiego wywiadu.

Trzciel na kartach powieści ożywa, mieszają się języki, przenikają kultury, a atmosfera pogranicza z każdą stroną staje się coraz bardziej gęsta i niepokojąca. Akcja rozpoczyna się w 1925 roku i, obok Trzciela, prowadzi również do Poznania oraz Berlina, dzięki czemu historia nabiera jeszcze szerszej perspektywy. Autorka pisze z lekkością, subtelnością i wrażliwością. Jej piękna, dopracowana polszczyzna sprawia, że przez historię się płynie. Atutem książki są postacie. Wiarygodne, pełne wewnętrznych sprzeczności i bardzo ludzkie, budzą sympatię i emocje. Łatwo się z nimi zżyć, przeżywać ich radości, lęki i rozczarowania.
Wyraźnie wybrzmiewają tematy, które mimo upływu lat pozostają zaskakująco aktualne. To opowieść o miejscu kobiet w społeczeństwie, wykluczeniu, nietolerancji i lęku przed innością. Coraz mocniej daje o sobie znać rodzący się nazizm, a nad bohaterami zaczynają gromadzić się ciemne chmury zwiastujące wydarzenia, które już wkrótce nieodwracalnie odmienią ich świat.

„Wiatr zmian” to poruszająca historia o miłości, odwadze, nadziei i codziennym życiu w czasach, gdy nad Europą zbierały się burzowe chmury. To także opowieść o kobietach, które mimo przeciwności losu próbują zawalczyć o siebie, swoich bliskich i własne marzenia. Z całego serca polecam nie tylko ten tom, ale całą serię. To saga, która pozostaje w pamięci na długo!Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Wiatr zmian :

Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2026-06-17
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Zobacz opinie o książce Wiatr zmian

Kup książkę Wiatr zmian

Makowa spódnica. Siostry
Zofia Mąkosa0
Okładka ksiązki - Makowa spódnica. Siostry

Jest rok 1661. Przez Rzeszę Niemiecką przetacza się fala procesów o czary. Podejrzane są głównie zielarki i akuszerki, kat nie próżnuje, płoną stosy. Wiga...

Wendyjska Winnica. Cierpkie grona
Zofia Mąkosa0
Okładka ksiązki - Wendyjska Winnica. Cierpkie grona

Epicka opowieść z czasów wojny - rodzinne więzy, siła miłości, determinacja kobiet. Rok 1938. W Chwalimiu, wsi położonej na niemiecko-polskim pograniczu...