Okładka książki - Wielbiciel

Wielbiciel

Inne wydania:
Po niemiecką literaturę sięgam bardzo rzadko. Powodem jest  moje słabe rozeznanie w twórcach pochodzących z tego kraju. Wśród thrillerów to Amerykanie wybijają się na pierwszy ogień, a jeśli chodzi o kryminały, to zdecydowanie jest, to "broszka" Szwedów.
 Ale wiadomo, że dla każdego znajdzie się miejsce na rynku wydawniczym, tyle o tyle będzie potrafił swoją powieścią zaintrygować czytelnika oraz wnieść coś nowego, świeżego.
Myślę, że trafiłam na autorkę, która swoją książką mnie zachwyciła. Piszę o Charlotte Link-jedną z najbardziej poczytnych, współczesnych autorek niemieckich
Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojemu psychologicznemu podejściu do kreowanych przez siebie postaci. W Polsce, nakładem wydawnictwa Sonia Draga ukazały się do tej pory :"Echo winy", "Przerwane milczenie", "Ostatni ślad", "Grzech aniołów", "Dom sióstr", "Drugie dziecko", "Obserwator". W sumie Charlotte Link wydała 17 powieści, które przetłumaczono na kilkanaście języków.
"Wielbiciel" jest moją pierwszą lekturą, autorstwa Charlotte Link
W lesie w pobliżu Augsburga zostaje znaleziono ciało młodej, zarżniętej kobiety. Ofiarą okazuje się zaginiona sprzed sześciu laty dziewczyna, która wyszła pewnego dnia z domu realizować swoje marzenia o podróżach.
Natomiast  we Frankfurcie inna bohaterka- Leona jest świadkiem samobójstwa zrozpaczonej, młodej rozwódki. Leona nie może "przetrawić" tragicznego w skutkach zdarzenia, a nie może liczyć nawet na zrozumienie męża, który z czasem porzuca Leone dla młodszej kobiety.
Leona poznaje Roberta, brata samobójczyni i się zakochuje.....
Co te dwie sprawy i losy tych dwóch kobiet mają ze sobą wspólnego? To się okaże już niemal w 1/4 powieści. Zagadka śmierci zamordowanej kobiety wyjaśni się "samowolnie", a siostra ofiary będzie toczyła nierówną walkę ze swoim żalem do zmarłej siostry, za to, że opuściła dom i umierającego ojca.
Natomiast Leona z ekstazy i poczucia zakochania przeskoczy w uczucie strachu, lęku i wielkiego rozczarowania. Kobieta będzie musiała zmierzyć się z drastycznymi elementami z życia Roberta, który okaże się zupełnie inny niż się bohaterce wydawało.
"Wielbiciel"  nie jest kryminałem, gdyż sprawca i jego motywy czytelnik poznaje szybko. Pisarka postawiła na analizę psychopatycznego umysłu, na zaskoczenie i niepewność, kiedy i jak kat zaskoczy swoją ofiarę. Czy osaczy ją jak głodny wilk bezbronną owcę? A może to prześladowca okaże się ofiarą swego cierpienia i rozbuchanego ego?
Przyznam, że Charlotte Link się rozpisała na temat wątków pobocznych, lecz mnie to nie przeszkadzało. Czuje, że tak musiało być. Autorka chciała ukazać całe spektrum fabuły. Czytelnik nie ma czuć się znudzony, a zaintrygowany i czekać na zakończenie, którego także można się domyślić, ale cóż jakoś książka musi się kończyć. Niemniej polecam fanom trillerów i książek z psychologicznym podejściem do bohatera.

Informacje dodatkowe o Wielbiciel:

Kup książkę Wielbiciel

Bez winy
Charlotte Link0
Okładka ksiązki - Bez winy

Sierżant Kate Linville podróżuje pociągiem do Yorku, gdy niespodziewanie zdjęta paniką współpasażerka prosi ją o pomoc: prześladuje ją obcy mężczyzna...

Dom sióstr
Charlotte Link0
Okładka ksiązki - Dom sióstr

Wyjazd na Boże Narodzenie do Yorkshire, krainy wyżynnych torfowisk w północnej Anglii, miał być prezentem urodzinowym i ostatnią próbą uratowania...