„Wilcza chata” autorstwa Michała Śmielaka to trzymający w napięciu thriller, który opowiada historię Agaty, której spokojny trening biegowy w Bieszczadach przeradza się w walkę o życie.
Główna bohaterka, Agata, staje w obliczu prawdziwego koszmaru, kiedy biegnie po bieszczadzkich szlakach zostaje brutalnie napadnięta przez zamaskowanego napastnika. Po tym ataku budzi się w chacie nieznajomego mężczyzny – Piotra, który, jak się okazuje, jest znanym pisarzem kryminałów. Odcięta od świata przez załamanie pogody, Agata musi zmierzyć się nie tylko z fizycznymi ranami, ale także z rosnącymi podejrzeniami wobec swojego wybawcy.
Równolegle do losów Agaty toczy się wątek jej poszukiwań, prowadzonych przez właścicielkę pensjonatu i jej partnera, emerytowanego policjanta. Ich śledztwo wciąga nas w mroczne zakamarki przeszłości, związane z podobną sprawą sprzed dwóch lat.
Czy Piotr jest tym za kogo się podaje? Czy właściciela pensjonatu i emerytowany policjant mają szanse odnaleźć Agatę?
Śmielak doskonale buduje atmosferę osamotnienia i niepewności, umieszczając swoich bohaterów w górskiej chacie odciętej od świata przez śnieżycę. Tło wydarzeń, pełne surowego piękna Bieszczad, potęguje uczucie izolacji i zagrożenia. Opisy przyrody, dynamiczne i obrazowe, stanowią ważny element narracji, tworząc nie tylko scenerię, ale też odzwierciedlając wewnętrzne stany bohaterów.
Postacie są skonstruowane w sposób, który wywołuje emocje, a ich działania często prowadzą do zaskakujących zwrotów akcji. Pisarz Piotr to postać niejednoznaczna i budząca kontrowersje. Wprowadzając jego go, Autor, zręcznie bawi się konwencją, jednocześnie zadając pytania o proces twórczy i granice wyobraźni pisarskiej. Agata z kolei, może momentami irytować swoimi decyzjami, jej zachowania potrafią budzić wątpliwości, ale też sprawiają, że nasze emocje są w ciągłym ruchu, niczym obrazy w kalejdoskopie.
Autor serwuje nam umiejętnie skonstruowaną fabułę, zaskakując nas zwrotami akcji i mylnymi tropami, które sprawiają, że rozwiązanie zagadki jest nieoczekiwane i satysfakcjonujące.
„Wilcza chata” Michała Śmielaka to opowieść o ludzkich traumach, przeszłości, która nie chce odejść, i skomplikowanych relacjach międzyludzkich. To powieść, która zadowoli zarówno miłośników thrillerów, jak i czytelników szukających głębszych, psychologicznych wątków. To książka, która wciąga, trzyma w napięciu i zostawia z pytaniami, które nurtują jeszcze długo po jej przeczytaniu.
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od @skarpawarszawska, a Autorowi @m.smielak za świetna lekturę (współpraca reklamowa) 🩷.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-05-15
burgundowezycie
Maria Błonicz została Marą jeszcze na studiach. W czteroosobowym pokoju w akademiku, z dwoma piętrowymi łóżkami, jej koleżanka z roku, Dorota, oświadczyła, że Maria w swojej długiej nocnej koszuli wygląda jak mara z najgorszych koszmarów. Zwłaszcza gdy w nocy wymyka się do łazienki, zataczając się i obijając o meble. Maria przyjęła to przezwisko bez protestów.
Wciągający thriller autora bestsellerowego ,,Pomruku"! ,,Szlakiem beskidzkich duchów i upiorów" to wycieczka, która kusi oryginalnością i zapowiedzią...
Żadna mitologia nie stworzyła większego potwora niż człowiek... Każdy może rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady, nawet człowiek, który ma zdecydowanie...
Miała nadzieję, że to prawda. Bardzo chciała, żeby była to prawda. Lecz tam, gdzie nie ma pewności, rodzą się wątpliwości.