I pośród tego urokliwego miejsca odnajdują się dwie bratnie dusze, które zaczynają pisać swoja wspólną historię. Historię 61-letniego Michała i 22-letniej Luise.
On dokładnie wie, jak smakuje wolność i miłość. Odkrywa je w samotnej podróży harleyem, gdy myśli i serce cichną, stając się wrażliwe na otaczające krajobrazy. To jego podróż życia, prowadząca wprost do przeznaczenia — spotkania pięknej, niewinnej dziewczyny, zupełnie niepasującej do tego świata, skrywającej tajemnice i bezkresny smutek. A wszystko zaczęło się od tych jednych słów: „Witaj, piękna pastereczko”.
Pośród albańskich wzgórz, w ciszy i bliskości natury, rodzi się znajomość, która ratuje ludzkie istnienia. Nie zna granic wieku, za to daje mądrość, doświadczenie i coraz większą głębię. Pomaga zmierzyć się z własnymi lękami, traumami i marzeniami — bo góry nie chronią, lecz obnażają prawdę. Tylko zrozumienie, wsparcie i brak ocen dają siłę, by zawalczyć o przyszłość. To relacja, która dojrzewa także w ciszy: w gestach, spojrzeniach i wolności, która właśnie tam nabiera barw.
Konrad Cieplik doskonale wie, jak poruszyć czytelniczą wyobraźnię. Prostymi, pełnymi ciepła słowami maluj albański pejzaż — od porannych promieni słońca po nocne wzgórza skąpane w ciszy i gwiazdach. To miejsca, gdzie samotność staje się nagrodą, a natura przypomina człowiekowi o jego korzeniach. W takiej scenerii rodzi się historia opowiedziana powoli i prawdziwie — subtelna, głęboka, skupiona na duszy, nie na cielesności. To miłość, która leczy rozmową, bliskością i troską, pozostając na zawsze w sercu, myślach i wspomnieniach.
Niektórzy mogą poczuć się odrobinę urażeni dość sporą ilością wulgaryzmów w tej powieść - mnie również początkowo przeszkadzały. Jednak jak poznałam historię Luise, całość nabrała spójności, gdyż jej wyrazistość, cięty język oraz brawura to jedynie maski, pod którymi skrywa się bardzo zraniona dusza młodej kobiety. Warto więc nie dać się odrzucić przekleństwom, bo pod nimi kryje się prawdziwe piękno — w detalach, rozmowach, milczeniu, gestach i spojrzeniach, w prawdzie i zrozumieniu. Z czystym sercem polecam „Witaj, piękna pastereczko” Konrada Cieplika — powieść wyjątkową i poruszającą.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-01-23
Justyna Kubacka
Książka "Droga przez krajobrazy. Motocyklowe refleksje" to zbiór osobistych doświadczeń motocyklisty, który odkrywa świat na swoim harleyu-davidsonie....
Zapowiadał się piękny dzień, bez pośpiechu, bez presji. Wiedziałem, że przede mną chwile, które mogłem smakować powoli, jak najlepsze wino. Jeszcze wtedy nie przypuszczałem, że za kilka godzin los postawi na mojej drodze coś, co nie tylko odmieni tę podróż, ale może i całe moje życie.