Okładka książki - Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe.

"Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe" Tomasza Rożka, to bardzo ciekawa i przystępnie napisana książka, w której autor pokazuje na kilku przykładach, jak łatwo nauka może być wypaczona, zwłaszcza wtedy, gdy dominującą rolę przejmują pieniądze, chciwość, ideologia, pycha oraz presja sukcesu i polityczna propaganda.

"Nauką posługują się nie tylko czyści jak łza badacze, ale także oszuści, ściemniacze i karierowicze, a wiedza naukowa czasami zamiast oświetlać drogę, zaślepia i staje się narzędziem manipulacji i destrukcji."
"Nauki biologiczne nie były jedynymi, których dotknęło ideologiczne szaleństwo. Ich ofiarą padła także fizyka, a konkretnie teoria wielkiego wybuchu. W ZSRR podejście do wszystkiego było uwarunkowane ideologia marksistowsko-leninowską."
Gdy myślimy o nauce, to wydaje się nam, że zawsze są to rzetelne badania i obiektywnie nie tylko oceniane, ale też przekazywane informacje o ich efekcie. Jednak nie zawsze tak jest, jak powinno. Gdy niektórzy "badacze" widzą gdzieś w oddali możliwość nie tylko osiągniecia ogromnej kasy, ale też i popularności, hamulce puszczają, badania okazują się wypaczone lub sfałszowane i nic nie jest już pewne. Często nawet ludzie bez konkretnego wykształcenia stają się "naukowcami", których wyniki badań manipulują opinią publiczną.
A wtedy nauka nie służy ani człowiekowi ani przyrodzie, lecz tylko interesom. Zamiast polepszyć życie i pomagać, niszczy wcześniejsze dokonania.
Naukowcy powinni kierować się zawsze prawdą, chociaż czasem trudno uniknąć błędów i nadużyć.

Autor podzielił tę książkę na trzy części:
- Chciwość (zysk ponad prawdę) - poznajemy tu kilka przykładów afer związanych z niezbyt dokładną informacją o szkodliwości niektórych wynalazków. Przemilczane i niedopowiedziane zagrożenia są przyczyną nie tylko chorób, ale nawet i śmierci.
2.- Ideologia i władza (nauka w służbie systemu) - o próbie ingerencji w przyrodę, o wyścigu zbrojeniowym oraz o sposobie oczyszczenia rasy...
3.- Pycha i błąd (ciemna strona postępu) - o katastrofach, których można było uniknąć, o szczepionce, o wągliku...

Autor w sposób ciekawy dzieli się swoją wiedzą. Językiem przystępnym i zrozumiałym, tak że nawet trudne pojęcia stają się dobrze wyjaśnione. Poznałam kilka jego książek, tych dla młodszych czytelników, bo zauważyłam je u moich wnuków. Nawet ja łatwiej przyswoiłam sobie wiele tematów z trudniejszych zagadnień (np. z fizyki), więc tym chętniej sięgnęłam po tę publikację, a teraz za lekturę zabrały się moje wnuki.

Chociaż część z tych tematów poruszonych w tej książce znałam już wcześniej, to i tak lektura sprawiła mi wiele emocji. Trzeba o tym pisać, trzeba również czytać, nie wolno przemilczać i udawać, że nie ma problemu. Okazuje się, że człowiek w każdych czasach narażony jest na wiele pokus, nawet do manipulowania badaniami naukowymi.

Książkę przeczytałam w ramach Akcji Recenzenckiej serwisu Lubimy Czytać.pl oraz Wydawnictwa NAUKA TO LUBIĘ.

Informacje dodatkowe o Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe.:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Socjologia, filozofia
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Politologia Teoria i filozofia ekonomii Doktryny polityczne Społeczeństwo i kultura - zagadnienia ogólne Polityka i administracja

Zobacz opinie o książce Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe.

Kup książkę Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe.

Nauka. To lubię
Dr Tomasz Rożek0
Okładka ksiązki - Nauka. To lubię

Czy wydmy potrafią śpiewać? Od czego zależy kształt piorunów? Kto skonstruował najprecyzyjniejszy zegar na świecie? Dlaczego gorąca woda zamarza szybciej...