Nauka może być przyswajana w bardzo przyjemny sposób. Na przykład podczas czytania książeczek z historiami różnych bohaterów, którzy przeżywają przygody odkrywając świat. A nic nie pomaga nauce, jak fajna zabawa i ładne ilustracje w przypadku książek.
"Woda. Chlupiące historie, które bawią i uczą" to zbiór kilkunastu opowieści, dzięki którym dzieci nabywają wiedzę o żywiole, który jest niezbędny do życia człowieka, zwierząt, roślin itp.
Każdą historyjkę rozpoczyna tytuł i pytanie dotyczące zagadnienia, które jest omawiane w opowieści. Dzieci dowiedzą się ile wody jest w ciele, dlaczego łzy są słone, czy na pustyni jest woda, jak z wody powstaje prąd, skąd bierze się powódź i wiele innych ciekawostek.
W każdej opowieści poznajemy innych bohaterów, którzy są dziećmi, a zagadnienie wyjaśnia osoba dorosła. Między innymi podlewanie pomidorów, bycie świadkiem powodzi, zbieranie funduszy na studnię w Somalii, skakanie na basenie, kąpiel, zabawy w śniegu, to czynności, podczas których dzieci dostają odpowiedzi na swoje pytania.
Susannne Orosz pisze w bardzo przystępny sposób, choć pewne zagadnienia wymagają dodatkowego wytłumaczenia. Treść jest przejrzysta, a ilustracje Meike Töpperwien pięknie ją uzupełniają. Prawie każdej ze stron towarzyszą obrazki, co na pewno ucieszy młodych czytelników. Sama okładka przyciąga wzrok, pod którą znajduje się kawał wartościowej wiedzy. Książka przeznaczona jest dla dzieci w wieku 6-8 lat, ale myślę, że dzieci młodsze i starsze mogą skorzystać z tego zbioru opowiadań. Ja jako osoba dorosła też się przy niej dobrze bawiłam. Ze swojej strony polecam każdemu, kto chce poznać trochę bliżej żywioł wody.
Wydawnictwo: ToTamto
Data wydania: 2022-07-13
Kategoria: Edukacyjne
Tytuł oryginału: Wasser. Geschichten zum Planschen, Staunen und Forschen
gdziejatamksiazk
Dlaczego ziemniaki rosną pod ziemią? Skąd się wzięły pomidory? Jak zrobić w domu pyszny makaron i biały ser? Co to jest miód? I co ma wspólnego lukier...
Dlaczego mleko jest białe? Dlaczego ziemniaki rosną w ziemi? Dlaczego można jeść pokrzywę? W tej książeczce młody czytelnik znajdzie...