Okładka książki - Wojenne siostry

Wojenne siostry

Motyw wojny przewija się zdecydowanie w wielu powieściach, był to trudny czas, więc praktycznie każdy przejaw miłości, czy też pomocy bliźniemu wzrusza czytelników, a takie emocje zachęcają do poznania danej historii.
Siostry bliźniaczki Adolfina i Franciszka zakładają się o to, która z nich pierwsza odnajdzie prawdziwą miłość. Adolfina bierze ślub z niemieckim oficerem, który szczerze ją kocha, jednak jest za bardzo zapatrzony w ideologię nazistowską, ona na początku również, dopiero zmienia zdanie, kiedy na jej drodze stają żydowskie dzieci. Franciszka za to jest bardzo buntownicza i widzi, że Niemcy nie są takimi, na jakich się kreują i robi wszystko, żeby pomóc Polakom, miłość przychodzi do niej niespodziewanie, jednak jest ona zakazana.
Jeżeli pamiętacie panią fotograf ze ślubu Izabeli i Ignacego z poprzedniej powieści to właśnie była nią Franciszka. Ja bardzo lubię w książkach tej autorki to, że przeplata między powieściami tych samych bohaterów i kiedy zauważyłam, że znam już dane sceny, szczerze się ucieszyłam. Historia jest bardzo piękna, pokazuje, jak miłość wpływa na człowieka i jak wiele jesteśmy w stanie dla niej poświęcić. Adolfina powoli dochodziła do tego, że Niemcy są źli, Franciszka za to wiedziała to od razu, siostry były bardzo różne jednak serce miały takie samo.
Koło takich historii nie da się przejść obojętnie i nie uronić, chociaż kilku łez, to nie jest cukierkowa historia, która pomimo dramatów kończy się dobrze, tylko kilkoro z bohaterów mogło ostatecznie cieszyć się szczęściem i tym, że przeżyli, jednak co to za życie z takimi bliznami i smutkiem, że bliskie osoby odeszły. Wojna tylko niszczy i odbiera, a jednak cały czas słyszymy, że gdzieś toczy się bitwa i giną niewinni, to nigdy nie powinno się wydarzyć.
Pomimo tego całego smutku i wachlarzu emocji, który zafundowała mi autorka, historia bardzo mi się spodobała i pewnie na długo pozostanie w mojej pamięci i już nie mogę się doczekać jej kolejnych pięknych powieści.

Informacje dodatkowe o Wojenne siostry:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-07
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wojenne siostry

Kup książkę Wojenne siostry

Za maską wroga
Anna Rybakiewicz0
Okładka ksiązki - Za maską wroga

PORUSZAJĄCA OPOWIEŚĆ O MIŁOŚCI I ZDRADZIE, O TĘSKNOCIE I TRUDNYCH WYBORACH ORAZ O TYM, CO TAK NAPRAWDĘ KRYJE SIĘ ZA MASKĄ WROGA. Afryka, rok 1947. ...

Przez trudy do gwiazd
Anna Rybakiewicz0
Okładka ksiązki - Przez trudy do gwiazd

Rok 1940. Siedemnastoletnia Anastazja Zielińska wraz z matką i rodzeństwem zostaje zesłana w głąb Związku Sowieckiego. W tym samym wagonie jedzie Leon...