Okładka książki - 33 powody, żeby cię znów zobaczyć. Wracać do ciebie. Tom 1

33 powody, żeby cię znów zobaczyć. Wracać do ciebie. Tom 1

Tom 1 cyklu Wracać do ciebie

Niech Was nie zmyli ta urocza, subtelna i słodka okładka — historii, która jest w tej książce daleko do cukierkowej. To powieść pełna silnych emocji, często trudnych do przepracowania, wypełniona tęsknotami, rozczarowaniami i złością. Historia Rachel i Mike’a przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy lubią motywy drugiej szansy, forced proximity i pierwszej miłości. Może nie będzie to moja ulubiona książka new adult, ale na pewno, kiedy ktoś mnie zapyta, czy warto po nią sięgnąć, odpowiem bez wahania, że jasna sprawa.

Czworo przyjaciół. Trzech chłopaków. Ona jedna. Rachel, Luke, Jason i Mike przyjaźnią się od dzieciństwa. Zdawało się, że nic nie jest w stanie ich rozdzielić. Wszystko psuje się w chwili, gdy Rachel w końcu wyznaje swoje uczucia Mike'owi. On, mimo iż czuje to samo do dziewczyny, zamiast szczęśliwego happy endu, wybiera zadanie jej ciosu prosto w serce. Zraniona Rachel jeszcze tego samego dnia doświadcza najgorszej tragedii w życiu. Upokorzona, odrzucona i samotna odchodzi bez słowa. Po pięciu latach jej losy znów splatają się z dawnymi przyjaciółmi, a sytuacja życiowa, w jakiej się znalazła, zmusza ją do zamieszkania z nimi. Teraz wszystkie emocje sprzed lat, powracają ze zdwojoną siłą.

Nie spodziewałam się, że ta książka będzie aż tak naładowana emocjami. Motyw drugiej szansy lubię bardzo, szczególnie dlatego, że takie historie zawsze mają jakieś drugie dno i dają bohaterom szansę na zmianę, zrehabilitowanie się i odkrycie kart, dlaczego wcześniej postąpili tak, a nie inaczej. Mierząc się z przeszłością, budują grunt dla przyszłości, po drodze konfrontują się z sobą nawzajem, dawnym bólem, stratami i winą.

Ciężar emocjonalny wisi nad tą historią jak burzowe chmury, jednak jeśli spojrzeć pod odpowiednim kątem, widać małe promienie słońca będące nadzieją na szczęśliwe zakończenie. Wiele zależy tu od Rachel, która z chwilą, kiedy została skrzywdzona przez Mike’a, postawiła przed sobą mur trudny do zburzenia nie tylko przez chłopaka, ale i jej dawnych przyjaciół. Odnalezienie sposobu, aby przebić się przez emocjonalną ścianę, jest dla nich karkołomnym zadaniem, ale okazuje się, że za sprawą małych gestów, dobrych wspomnień i prawdziwej miłości, można zdziałać cuda.

Na początku wspomniałam, że nie będzie to moja ulubiona książka tego gatunku, ale mimo to będę ją polecać. Dlaczego, zapytacie? Z jednej strony nie poczułam więzi z bohaterami, ale z drugiej ich historia mnie poruszyła, nie była mi obojętna, sprawiła, że ciekawość  potoczą się ich dalsze losy, oraz to, dlaczego Mike wolał zranić Rachel, niż po prostu z nią być, wzięły górę. A chyba o to też chodzi w książkach, żeby nie pozwalały się od siebie oderwać?

Mówię tak tej powieści. Skończyłam ją ze wzruszeniem, uśmiechem i refleksjami. Nie jest to klasyczny młodzieżowy romans i puste pitu pitu, a fajna książka, z dobrym i głębokim przesłaniem, która, jestem pewna, trafi do niejednego serca.

Informacje dodatkowe o 33 powody, żeby cię znów zobaczyć. Wracać do ciebie. Tom 1:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-06-04
ISBN: 9788383719399
Tytuł oryginału: 33 Razones Para Volver A Verte. Volver a Ti 1
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Romans współczesny

Zobacz opinie o książce 33 powody, żeby cię znów zobaczyć. Wracać do ciebie. Tom 1

Kup książkę 33 powody, żeby cię znów zobaczyć. Wracać do ciebie. Tom 1

Wszystko, czym jesteśmy razem
Alice Kellen0
Okładka ksiązki - Wszystko, czym jesteśmy razem

Fenomen hiszpańskiego TikToka. Druga część powieści, która poruszyła nawet najtwardsze serca.   Minęły trzy lata, od kiedy widzieli się po raz ostatni...

Alice Kellen0
Okładka ksiązki - Wracać do ciebie (Tom 3). 13 szalonych rzeczy, które zrobię dla ciebie. Wracać do ciebie. Tom 3

Czasem wystarczy jeden szalony moment, by wywrócić życie do góry nogami Autumn od zawsze walczy o sprawy, które inni uznają za przegrane. Jako dziecko...