Okładka książki - Wrak Albionu

Wrak Albionu

"Wrak Albionu" autorstwa Leszka Hermana to książka, na którą czekałam dość długo. Przez pewien czas wahałam się czy zdecydować się na zakup, jednak ostatecznie wybrałam wersję elektroniczną. Po zakończeniu lektury moje odczucia pozostają mieszane.

Największy potencjał dostrzegłam w wątku związanym z postacią Izabeli Czartoryskiej. Jest to interesujący element, który mógł zostać rozwinięty w bardziej pogłębiony sposób. Jednocześnie jednak nie odpowiadało mi łączenie faktów historycznych z fikcją literacką, szczególnie w przypadku postaci rzeczywistych i wydarzeń historycznych. Tego typu zabieg, choć często stosowany w literaturze rozrywkowej, w moim odczuciu wprowadza niepotrzebny zamęt i utrudnia odbiór. Rozumiem, że taka forma może być bardziej przystępna dla szerszego grona czytelników, jednak mnie osobiście nie przekonuje.

Zastrzeżenia mam również do stylu pisania. Język jest prosty i łatwy w odbiorze, co można uznać za zaletę w kontekście literatury rozrywkowej. Z drugiej strony brakowało mi większej dbałości o formę oraz głębi narracyjnej. Momentami odnosiłam wrażenie, że książka kierowana jest do młodszego odbiorcy. Jest to dla mnie zaskakujące, biorąc pod uwagę doświadczenie autora i jego wieloletnią obecność na rynku wydawniczym. Być może wynika to z moich indywidualnych oczekiwań wobec stylu i języka, które są stosunkowo wysokie.

Na uwagę zasługuje natomiast oprawa graficzna. Okładka jest estetyczna i dobrze oddaje klimat powieści, co niewątpliwie przyciąga uwagę i zachęca do sięgnięcia po książkę.

Pozytywnie oceniam również fakt, że dopiero po zakończeniu lektury dowiedziałam się, iż jest to kontynuacja wcześniejszej powieści autora ("Bursztynowa"). Nie odczuwałam braków w fabule ani trudności w zrozumieniu wydarzeń, co oznacza, że książkę można czytać niezależnie od poprzedniej części. Jednocześnie uważam, że informacja o powiązaniu z wcześniejszą publikacją powinna być lepiej wyeksponowana.

Niestety nie udało mi się nawiązać większej więzi z bohaterami. Postacie wydają się niewystarczająco wyraziste, przez co trudno wzbudzają zainteresowanie lub sympatię. Brak pogłębionej charakterystyki sprawia, że ich losy nie angażują w takim stopniu, jak można by oczekiwać.

Reasumując nie jest to książka słaba, jednak w mojej ocenie pozostaje niedopracowana pod względem literackim. Ma interesujące elementy i potencjał, który nie został w pełni wykorzystany. Może stanowić dobrą propozycję dla osób szukających lekkiej lektury, jednak dla czytelników oczekujących większej spójności, głębi i dopracowanego stylu może okazać się niewystarczająca.

Informacje dodatkowe o Wrak Albionu:

Kup książkę Wrak Albionu

Bursztynowa
Leszek Herman0
Okładka ksiązki - Bursztynowa

Uporządkowane życie dyrektora kreatywnego londyńskiej agencji reklamowej Johanna Carleya wywraca się niespodziewanie do góry nogami. Pewnego wiosennego...

Biblia diabła
Leszek Herman0
Okładka ksiązki - Biblia diabła

Według legendy Kordula była dwórką brytyjskiej księżniczki zamordowanej wraz z dziesięcioma tysiącami dziewic przez Hunów. Jej szczątki uznano za święte...