Okładka książki - Wróć przed zmrokiem

Wróć przed zmrokiem

Twórczość Rileya Sagera wdarła się na rynek wydawniczy z przytupem. „Wróć przed zmrokiem” jako pierwsza trafiła w ręce polskich czytelników. Do dziś premiera każdej kolejnej książki autora budzi tyle emocji, co nowy sezon popularnego serialu. Ja jednak jestem dość ostrożna, jeśli chodzi o „głośne” tytuły. Postanowiłam więc na chwilkę się przyczaić i podejść do lektury na chłodno. Ta „chwilka” trwała co prawda cztery lata… ale hej, ostrożności nigdy za wiele, co nie?

Akcja powieści rozgrywa się w Baneberry Hall – monumentalnej, gotyckiej posiadłości, położonej na wzgórzu i skrytej w gęstwinie vermonckich lasów. Dom od początku swojego istnienia budzi ciekawość, respekt, a nawet lęk. Miejscowi mówią o nim szeptem, a najczęściej wcale. Bo jak opowiadać głośno o miejscu, które było świadkiem niejednej tragedii?

Narracja prowadzona jest dwutorowo. Z jednej strony towarzyszymy Maggie Holt – projektantce wnętrz, która po śmierci ojca dziedziczy Baneberry Hall. Kobieta planuje remont, a potem szybką sprzedaż domu. Przy okazji nie może jednak oprzeć się pokusie poszukiwania prawdy o wydarzeniach, które od lat kładą się cieniem na jej życiu.

Drugi głos należy do… książki. „Domu grozy”, dla ścisłości – powieści napisanej przez ojca Maggie tuż po tym, jak rodzina uciekła w środku nocy z rzekomo nawiedzonego domu. To właśnie ten zabieg – książka w książce – sprawia, że nieustannie balansujemy między fikcją a prawdą i co chwilę stajemy przed wyborem: komu uwierzyć?

Akcja z początku toczy się bardzo niespiesznie. Autor daje nam czas, byśmy oswoili się z Baneberry Hall i jego niesamowitą atmosferą. Ponadto opisuje dom tak szczegółowo, że możemy bez trudu wyobrazić sobie jego wnętrza i wędrować po nich wraz z bohaterami. Dzięki temu wrażenie niepokoju rośnie w nas z każdym rozdziałem – nagle sami zaczynamy słyszeć dziwne odgłosy i dostrzegać cienie przesuwające się na granicy pola widzenia.

Sager po mistrzowsku wykorzystuje tutaj motyw slow burn – buduje napięcie stopniowo, niemal niezauważalnie, by w końcu zaserwować nam eksplozję zwrotów akcji. Nawet jeśli początek wyda Wam się zbyt spokojny, dajcie się ponieść tej historii; Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona w ostatnich rozdziałach.

Dodatkowy dreszcz emocji wprowadza sam sposób prowadzenia narracji. Fragmenty „Domu grozy” mają formę dziennika, w którym każdy wpis przybliża nas do konkretnej daty – czyli momentu kulminacyjnego. Od początku jesteśmy świadomi, że „coś” się stanie, a z każdym kolejnym wpisem nasza ciekawość rośnie. To trochę tak, jakbyśmy obserwowali odliczanie na tykającym zegarze: wiemy, kiedy się skończy – ale nie mamy pojęcia, w jaki sposób. Ten prosty zabieg sprawia, że historia wciąga nas od pierwszych stron i nie puszcza… aż do końca.

Trudno nie zauważyć wpływu popkultury na kształt tej opowieści. Sager często sięga po motywy znane i lubiane przez miłośników grozy. Nawet ja – choć nie uważam się za ekspertkę od horroru – znalazłam tu sporo znajomych tropów. Myślę, że fani gatunku będą bawić się podczas lektury podwójnie dobrze – wyłapując wszystkie nawiązania i „mrugnięcia okiem”. Dla początkujących w tym temacie książka będzie natomiast ciekawym wprowadzeniem i zachętą do poznawania klasycznych dzieł.

Mimo oczywistych inspiracji, autor nie kopiuje popularnych tekstów 1:1, lecz świadomie składa znajome elementy w zgrabną, spójną całość – tworząc hołd dla klasyki gatunku i jednocześnie bawiąc się oczekiwaniami czytelnika.

Kiedy docieramy do finału, tempo akcji gwałtownie przyspiesza. Plot twist goni plot twist, a niektóre rozwiązania mogą wydać się lekko naciągane. Nie zmienia to jednak faktu, że zakończenie powieści satysfakcjonuje – wszystkie wątki zostają domknięte, nie zostajemy „na lodzie”, z poczuciem niedosytu. To również dowód odwagi Rileya Sagera, który nie obawia się w ostatniej chwili wywrócić historii do góry nogami, oraz jego warsztatu pisarskiego – bo robi to w sposób przemyślany i spójny.

„Wróć przed zmrokiem” to świetnie skonstruowany thriller z elementami horroru i powieści gotyckiej. Autor umiejętnie balansuje między światem realnym a nadprzyrodzonym, odświeżając motywy znane czytelnikom od lat. Dopracowana atmosfera, ciekawa struktura i satysfakcjonujące zakończenie – to wszystko czyni tę historię zdecydowanie wartą poznania.

Informacje dodatkowe o Wróć przed zmrokiem:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-09-15
Tytuł oryginału: Home Before Dark
Dodał/a opinię: Weronika Czecholińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wróć przed zmrokiem

Kup książkę Wróć przed zmrokiem

Zamknij wszystkie drzwi
Riley Sager0
Okładka ksiązki - Zamknij wszystkie drzwi

Zamieszkaj za darmo w luksusowym apartamencie na Manhattanie! Tylko czy pożyjesz wystarczająco długo, aby się tym nacieszyć? Zakaz przyjmowania gości...

Dom po drugiej stronie jeziora
Riley Sager0
Okładka ksiązki - Dom po drugiej stronie jeziora

,,Dom po drugiej stronie jeziora" Riley Sager, autor bestsellerowych powieści ,,Tylko przetrwaj noc" i ,,Zamknij wszystkie drzwi", wraca ze swoim najbardziej...