Okładka książki - Wspaniała śmierć

Wspaniała śmierć

Julia i Henrik poznali się na studiach na uniwersytecie, od siedmiu lat wiodą idealne rodzinne życie, dzieląc się obowiązkami. Julia, gdy była nastolatką, zawsze sobie wyobrażała, że tak będzie wyglądać jej gniazdo rodzinne. Stary dom, na wsi niedaleko miasta, z widokiem na jezioro. Mąż miał być taki jak Henrik, inteligentny, przystojny, przede wszystkim miły, opiekuńczy i troskliwy, z którym doczekała się trójki dzieci. Czy można chcieć więcej? Powinna być zadowolona, jednak Julia zaczyna mieć tajemnice i wtedy okazuje się, że nie tylko ona.
Wszystko komplikuje się w chwili, gdy idealny mąż znika, pozostawiając za sobą same pytania, niedomówienia, a także ogrom tajemnic i kłamstw.
Jej dotychczasowe życie to jedna wielką iluzją, człowiek, którego pokochała i spędziła przy jego boku siedem lat, okazał się kimś przeraźliwie obcym.
Julka to przede wszystkim dziennikarka i to dobra, wie jak można, znajdować różne rzeczy. Bo któż inny mógłby dotrzeć do Henrika jak nie ona sama. Bo nadzieja jest gorsza niż żałoba.

Widowiskowo nakreślona fabuła, wzbudza emocje, pobudza zmysły i wyobraźnię czytelnika. Pojawia się niepokój i kołaczące w głowie pytanie. Jak dobrze znamy swojego partnera? Autorka w sposób umiejętny dotyka bardzo intymnych i wrażliwych stron bytu, ukazuje blaski i cienie udanego życia, które było tylko pozorem i iluzją. Julia musi zmierzyć się z rozpadem swojego bezpiecznego świata i poskładać go na nowo, ma przecież dla kogo żyć.

Emma Angström rzuca nas w wir niespodziewanych, zagadkowych wydarzeń, które w jednej chwili zmieniają spokojne życie bohaterki w szalony, emocjonujący rollercoaster. Trzeba przyznać, że opis zmagań kobiety z własnymi rozterkami, z własnym „ja”, przynosi niesamowity efekt. Pokazuje nam pełen obraz Julii, pozwala zrozumieć ją, zaczynamy sympatyzować z nią i wspieramy w dojściu do szokującej prawdy.

Thriller, który znakomicie się czyta, od którego nie można się oderwać, umiejętnie stopniowane napięcie wzbudza niepewność. Ta cała tajemniczość, zmusza nas do refleksji. Polecam

Informacje dodatkowe o Wspaniała śmierć:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2022-09-07
Tytuł oryginału: En underbar död
Dodał/a opinię: Ela-Monia

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wspaniała śmierć

Kup książkę Wspaniała śmierć