"Wszystkie barwy roku. Wyjątkowe opowieści na 12 miesięcy."
To dwanaście opowiadań, napisanych przez 13 polskich aktorek.
Opowiadania do czytania przy filiżance kawy, lampce wina,kubku herbaty,w wygodnym fotelu,z ciepłym kocem, dla mamy, babci ale i dla Ciebie.
Styczeń: Hanna Greń -,, Prezent na dzień babci,,. O kobietach: wnuczce i babci, które są prezentem dla siebie. Regina znajduje azyl,a babcia odnajduje straconą wnuczkę. Bardzo dobrze się czytało,z lekką nutką wątku kryminalnego, bo przecież Pani Hanna Greń jest znana właśnie z pisania kryminałów.
Luty: Edyta Świątek -,,Przytul mnie mocno,,. Cudowne opowiadanie, które wycisnęło łzy z oczu,o bardzo smutnej Amelce i jej starszym bracie Filipie, który stara się za wszelką cenę uzyskać uśmiech i odzyskać dawną siostrę.Amelka znalazła idealną kandydatkę na mamę dla nich, czy nią zostanie tego dowiecie się z książki.
Marzec: Anna Klejzerowicz -,, Przeklęty,,. Czy pierścionek może przynieść pecha osobie, która go nosi, czy może być przeklęty? Jak się zaczyna opowieść ,historia pierścionka który przynosi pecha właścicielowi? Jesteście ciekawi?
Kwiecień: Hanna Urbankowska-,, Wielkanoc u dziadka Mateusza,,. Wspomnienia Łukasza o spędzonych,z dziadkiem świętach wielkanocnych. Każdy z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, do których chętnie by wrócił i znowu je przeżył.
Maj: Iwona Walczak -,, Majówka na Majorce,,. Ciepła opowieść o dojrzałej kobiecie która została wdową; czy można jeszcze znów zacząć chcieć żyć, coś jeszcze poznać, zobaczyć, poczuć. Odkryć,że warto nadal żyć. Ciepłe i sympatyczne opowiadanie.
Czerwiec: Iwona Czarkowska -,,Kwiat paproci,,. Zwariowane przygody Agaty, czy mają coś wspólnego z opieką nad paprotką? I czy warto wypowiadać nieprzemyślane życzenia? Bardzo dobrze się bawiłam i uśmiałam.
Lipiec: Karolina Kubilus -,, Zachmurzenie duże z przejaśnieniami,,. Sabina i Mateusz przeżywają kryzys małżeński, rozchodzą się ale bardzo za sobą tęsknią, jak zareagują na niespodziankę jaką zgotował im los, czy będą się cieszyć? Bardzo ciepłe opowiadanie.
Sierpień: Iwona Żytkowiak:,,Co złego zapomnieć - opowieść Delfiny,,. Delfina opowiada nam o tym co przeżyła i i tym że, można zostać w czyimś życiu nawet nie wiedząc o tym. Przeczytane jednym tchem.
Wrzesień: Monika Orłowska -,,Wszystkie jej wrześnie,,. Wspomnienia o wrześniach, które są początkiem roków szkolnych, dla wiekowej nauczycielki są balsamem na samotne dni i wieczory. Czy można jeszcze w tym wieku się zakochać; czy to przystoi?
Październik: Joanna Sykat -,, Talerzyk w niebieskie kwiatki,,. Przesympatyczne i ckliwe opowiadanie,z przyjemnością się czyta. O tym, że wnuki mogą się zakochać celebrując pamięć i sentyment do dziadków. Dziadkom nie udało się być razem, zostały tylko skrzętnie przechowywane pamiątki, czy wnukom uda się to co nie udało dziadkom?
Listopad: Joanna Kruszewska -,, Obudź się,,. Smutne, wyciskające łzy z oczu, ale dające nadzieję. Każdy za kimś tęskni, każdy inaczej radzi sobie z tęsknotą za tymi co odeszli. Ale warto nadal żyć dla innych, dla siebie.
Grudzień: Magdalena Kawka, Małgorzata Hatles -,, Kwiaty nieidealne,,. Uśmiałam się do łez. Czym może skończyć się biba z przyjaciółkami. Hmm różnie to bywa. Przeważnie zabawa jest przednia i jest co wspominać. Ale czasami takie picie wina może zaskoczyć. Przyjemnej zabawy przy czytaniu tego opowiadania.
Jak się czyta całość? Opowiadania bawią, wzruszają, skłaniają do refleksji, każdy czytelnik a raczej czytelniczka ( bo moim zdaniem to książka dla Pań) znajdzie tu coś dla siebie. Opowiadania dające nadzieję na lepsze jutro. Bardzo serdecznie Wam polecam.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2018-10-30