*współpraca reklamowa*
Dawno nie czytałam książki od tego Pana i to zdecydowanie błąd. Najnowsza powieść Jakuba Bączykowskiego ma w sobie to co wielu z nas lubi najbardziej, proste, prawdziwe i przepełnione emocjami historie, które mogą przytrafić się każdemu. Każdy rozdział to inna historia, każda wspaniała i każda pozostawiająca nas z uczuciem niedosytu, ale też szerokim polem do interpretacji czy przemyśleń. Co ja wam będę dużo mówić - genialne to było.
W samym sercu Krakowa jest salon fryzjerski, salon który ma duszę, którego właściciela dba o klimat i atmosferę, a klienci powracają tam nie tylko po nową fryzurę, ale też po to by porozmawiać, przychodzą po spokój, dobrą radę czy po prostu by napić się kawy. Rita ma w sobie coś co pozwala jej klientom się otworzyć, zawsze wysłucha, nie oceni, ale też w jakimś stopniu nakieruje na to co dalej. Choć wysłuchała wielu historii, z których wiele się nauczyła, ona sama nie koniecznie potrafi zastosować własnych rad, w stosunku do samej siebie.
Zacznę od tego, że jestem totalnie zakochana w okładce, pomijając sam fakt jej barwności i prostoty, to najbardziej zachwyciła mnie jej faktura, takiej książki do tej pory nie miałam w swojej biblioteczce. Zaś przechodząc do samej powieści, jak zawsze historia wychodząca spod pióra tego pana mnie zachwyciła. Była to wielowątkowa opowieść, gdzie każdy rozdział przynosił nową historię, nowe zwierzenia, nowe problemy, z którymi zmagają się nie tylko klienci Rity, ale po prostu ludzie, także ci w naszym najbliższym otoczeniu. Ileż w tych historiach było prawdy, ileż emocji, różnych punków widzenia, a autor pokazał nam różne spojrzenia na różne aspekty życia. Oprócz opowieści klientów, poznajemy też samą Ritę, to z czym się zmaga po tym jak zamyka drzwi swojego salonu, którego przyszłość staje pod znakiem zapytania.
Poruszona w książce tematyka jest bardzo szeroka, począwszy od starości, poprzez choroby, problemy małżeńskie czy finansowe, na trudnościach życia codziennego kończąc. Poruszone przez autora tematy łapią za serce, pokazują jak ludzie reagują na wyjątkowe sytuacje, na inność, konfrontuje to z odczuciami tych ludzi, którzy znajdują się pod tak zwanym ostrzałem. Ja sama wiele razy łapałam się na tym, że coś bym chciała powiedzieć, coś było dla mnie dziwne, coś mnie szokowało, ale gdy pojawiła się ta inna strona, to sama zdawałam sobie sprawę z tego, że mój punkt widzenia jest inny i kogoś to on może zadziwić.
Zwykle narzekam na bohaterów, ale tutaj Rita mocno mnie ujęła, nie powiem że to kryształowa osoba bo i na niej samej są rysy, a jej postępowanie nie raz może podnieść ciśnienie, szczególnie to w sprawach prywatnych. Autor nie powiem, że stworzył nam postać o złotym sercu, ale bardziej pokazał nam taką prawdziwą postać, taką która po prostu jest, która chce dobrze, dał nam bohaterkę z jej własnymi wadami i zaletami, z którą w jakimś stopniu każdy czytelnik będzie mógł się utożsamić.
Będę to powtarzać do znudzenia, ale to była świetna i wspaniała książka, taka która moim zdaniem jest dla każdego, wpisze się w każde gusta czytelnicze, bo to coś z czego można czerpać energię, coś z czego wartości można czerpać garściami. To zbiór mega realistycznych historii, historii, które dzieją się cały czas, może nawet w sąsiednim domu. Autor dał nam ciepłą, pozytywną ale też pełną ludzkich trudności i słabości opowieść, po której inaczej spojrzymy na świat i na samych siebie.
Wszystko pięknie i bardzo elegancko, tylko ja się proszę pana pytam gdzie reszta? Bo to wszystko nie może się tak skończyć, tu jeszcze jest tyle do opowiedzenia, że to zbrodnia tak te historie bez domknięcia zostawić. Życie, życiem ale my czytelnicy chcemy wiedzieć co dalej i jak ci nasi nowi przyjaciele sobie poradzą, nowymi oczywiście też nie pogardzimy. Nie tak dawno jedną z autorek ogłosiłam królową pozostawiania mnie z niedosytem, to teraz znalazłam króla, no tak się nie robi, ja potrzebuję więcej. Dlatego krzyczę, że tu potrzeba ciągu dalszego i zapraszam wszystkich do lektury, a później do wspólnego krzyku.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2026-01-28
Aleksandra Iwanek
Nowa książka autora bestsellerowej powieści ,,Zadzwoń, jak dojedziesz"! Wzruszająca opowieść o tym, jak po stracie odzyskać nadzieję i odwagę, by żyć...
W domu w podwarszawskiej miejscowości zostają znalezione zwłoki sąsiada Pawła. Przez przypadek mężczyzna staje się podejrzany o związek z tą śmiercią. Borykający...