Czy zdarzyło Wam się kiedyś zwierzyć obcej osobie? A może macie kogoś, komu powierza się swoje troski i sekrety? A może jesteście tym rodzajem ludzi, którzy wszystko w sobie duszą, niosąc ciężar codziennych emocji w samotności?
Książka "Wszystko na mojej głowie" Jakuba Bączykowskiego to niezwykła opowieść o empatii, codziennym zmaganiu i sile ludzkiego zrozumienia. Główna bohaterka, Rita, w samym sercu Krakowa, w mieszkaniu odziedziczonym po babci, stworzyła salon fryzjerski inny niż wszystkie. To miejsce, które daje więcej niż zmianę wyglądu. Tu przychodzą po spokój, prawdziwe zrozumienie i chwilę, w której mogą być sobą bez maski.
Rita jest powierniczką trosk i sekretów swoich klientów, ludzi w różnym wieku, o różnych historiach i trudnościach życiowych. Każda z tych osób, siadając w jej fotelu, może choć na moment odetchnąć, zdjąć maskę i pozwolić sobie na szczerość. Jednocześnie Rita sama mierzy się z wyzwaniami codzienności, balansując między własnymi problemami a potrzebą wsparcia innych. To sprawia, że jej postać jest niezwykle autentyczna i pełna ciepła.
Bączykowski porusza w książce trudne tematy, takie jak skomplikowane relacje rodzinne, depresja u mężczyzn, ostracyzm z powodu różnicy wieku w związku czy osobiste kryzysy, z niezwykłą delikatnością i empatią. Nie epatuje dramatem i nie daje cudownych rozwiązań problemów, lecz pokazuje, że czasem to, co naprawdę potrzebne, to obecność drugiego człowieka, wysłuchanie i wsparcie.
Najbardziej poruszyła mnie historia Rafała, mężczyzny borykającego się z atakami lękowymi. Przytłoczony rodzinnymi obowiązkami, nosi na swoich barkach ciężar codzienności, a otoczenie widzi w nim „niezniszczalnego faceta”. Tymczasem ta opowieść pokazuje coś bardzo ważnego: mężczyźni też mogą okazywać swoje słabości, nie muszą być bohaterami ani nosić na sobie całego świata. Od dziecka powtarza się im, że muszą być silni, a niewielu mówi o ich emocjach i zdrowiu psychicznym. Historia Rafała uwrażliwia na to, jak ogromny wysiłek ukrywa się pod pozorną odpornością i jak istotne jest wsparcie oraz zrozumienie dla tych, którzy cierpią w milczeniu.
Ta książka jest pełna emocji. Nieraz zakręciła mi się łza w oku, a jednocześnie zostawia poczucie ciepła i nadziei. "Wszystko na mojej głowie" to lektura, która przypomina, że drobne gesty, rozmowa czy uważność drugiego człowieka nie rozwiążą problemów, ale potrafią przynieść ulgę. To książka pełna wrażliwości, która zostaje w sercu czytelnika długo po przeczytaniu ostatniej strony. Ciepła, subtelna i niezwykle ludzka.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2026-01-28
Dorota Pach
Nowa książka autora bestsellerowej powieści ,,Zadzwoń, jak dojedziesz"! Wzruszająca opowieść o tym, jak po stracie odzyskać nadzieję i odwagę, by żyć...
Ekskluzywny hotel, tajemnicza przeszłość i przyjęcie, podczas którego wszystko zaczęło iść nie tak, jak powinno Leon, pięćdziesięcioletni dyrektor szkoły...