Obezwładniające poczucie beznadziejności, podsycane mistrzowskim samokrytycyzmem i lękiem o wszystko co może się nie udać. Doprawione dołującymi myślami, z tą, dotyczącą własnej nieudolności na czele.
Debbie zmaga się z depresją, która każdego dnia wierci w niej dziurę, odbierając chęci do czegokolwiek i podsycając negatywne postrzeganie samej siebie na życiowej drodze, która nie zmierza w tym kierunku, w jakim chciałaby, aby zmierzała. Zresztą Debbie nie do końca wie, czego chce! Uważa, że nie jest wystarczająca we wszystkim.
Ten komiks jest graficznym obrazem depresji głównej bohaterki i jednocześnie autorki, która przedstawia swoją walkę z chorobą. Od trudów funkcjonowania w codzienności, wyzwaniach które zmywają sen z powiek obciążając nawet zwykle egzystowanie, przez świadomość własnych lęków i odwagę by stawić temu czoła.
Autorka bardzo subtelnie prowadzi czytelnika po zakamarkach swojej duszy, stawiając z nim małe kroczki na drodze do lepszego życia. Pokazuje, że przyznanie się do choroby i poszukanie pomocy jest aktem odwagi, a nie kolejnym gwoździem i rysą na charakterze i życiorysie.
To całkiem dosadna forma wyrażenie bólu i nadziei, która pojawia się z czasem horyzoncie. To również subtelna i delikatna lekcja wdzięczności i docenienia siebie, która pomaga znaleźć światełko w mrocznym tunelu.
Niezwykła! Prawdziwa, wyjątkowa z domieszką humoru i wymownymi ilustracjami.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-02-15
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Everything Is OK
malipasjonaci
Debbie Tung, autorka i ilustratorka, twórczyni znakomicie przyjętego przez polskich czytelników autobiograficznego komiksu ,,Wszystko w porządku"opowiadającego...