Okładka książki - Wtedy i teraz

Wtedy i teraz

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Must Read*

Jak zawsze do sięgnięcia po książkę skłoniła mnie okładka, nieco później gdy już przeczytałam opis i poszukałam informacji o książce byłam ciekawa, ale też powiem szczerze spodziewałam się przyjemniej i dobrej lektury, ostatecznie nie do końca spełniła ona moje oczekiwania. Literatura młodzieżowa, choć zawsze się upieram, że jest ona dobra dla wszystkich, tutaj jednak jestem zadnia, że młodzieży może się ona spodobać bardziej.

Devon nastolatka, która prowadzi niczym nie wyróżniające się życie i zmagająca się z codziennością, która na siłę chce wprowadzić do jej życiowej monotonni zmiany. Pierwszą z nich jest pojawienie się kuzyna Fostera, którego można określić mianem outsidera, kolejną zmianą jest nieuchronnie kończąca się szkoła, a nastolatka powinna zaczynać planować przyszłość po szkole średniej, ostatnią zaś i największą zmianą jest pojawienie się Ezry, niekwestionowanej gwiazdy drużyny futbolowej, który jest dla Devon zarówno interesujący jak i irytujący.

To dość lekka i w miarę przyjemna lektura o nastolatkach i dla nastolatków. Opisane tutaj sytuacje niemal idealnie odwzorowują nastoletnią codzienność, choć momentami może nieco tą bardziej filmową czy serialową. Na pewno ważnym aspektem tej lektury są zmiany, których w tej powieści nie brakuje, razem z główną bohaterką śledzimy ich przebieg, zaś sama Devon musi się z nimi zmagać, a my już tylko możemy jej kibicować, bo jeśli chodzi o ocenę jej postępowania, wydaje mi się, że nie jeden z nas dorosłych był w tym wieku gorszy od niej. Ja jej kibicowałam, choć szczerze powiem, że nieco mnie irytowała jej postawa, ale muszę równocześnie przyznać, że niektóre jej zachowania są godne zarówno pochwały jak i powinny być wzorem do naśladowania.

W książce przewija się całkiem sporo ciekawych motywów, niektóre są trochę kontrowersyjne, inne lekkie, a jeszcze inne ciężkie, bo to dość złożona opowieść, skupiająca się na wielu życiowych aspektach. Powieść łączy w sobie elementy młodzieżówki, romansu w stylu young adult, komedii, ale też lekką dawkę dramaturgii, w końcu życie nastolatków wcale nie jest takie proste jakby się mogło wydawać.

W mojej ocenie to dość przeciętna lektura, przeczytałam ją w miarę szybko, jednak nie potrafiłam się w nią zaangażować, nie wzbudziła ona we mnie większych emocji, cała historia wydała mi się nieco płaska i niedopracowana, no czegoś szczególnego mi tutaj zabrakło, nie pomogły nawet nawiązania do kilku powieści Jane Austen, które chyba najbardziej zapadły mi w pamięci przy tej lekturze. Jak dla mnie może być, ale myślę, że młodszym czytelnikom spodoba się ona zdecydowanie bardziej.

Informacje dodatkowe o Wtedy i teraz:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2025-06-18
Tytuł oryginału: First & Then
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce Wtedy i teraz

Kup książkę Wtedy i teraz

Na drugim krańcu świata
Emma Mills0
Okładka ksiązki - Na drugim krańcu świata

Ta książka poturbuje cię emocjonalnie, zafunduje ci czkawkę ze śmiechu i odwodnienie od łez. Czytasz na własną odpowiedzialność! Siedemnastoletnia Sloane...

Szczęśliwe połączenie
Emma Mills0
Okładka ksiązki - Szczęśliwe połączenie

Fabuła-petarda i bohaterowie, których chcesz natychmiast poślubić. Kiedy Nina w ostatniej klasie liceum wybiera kurs radiowy, ma nadzieję, że to będzie...