Co zrobić, gdy w swoim ogródku znajdziesz nieprzytomnego, całkiem nagiego mężczyznę? Brzmi jak początek bardzo dziwnej historii i właśnie z czymś takim musi zmierzyć się Anka. To miał być krótki pobyt na wsi, wystarczający, aby namówić dziadka na wyprowadzkę, ale szybko się okazuje, że tak nie będzie. A tajemniczy nieznajomy to dopiero początek problemów.
Muszę niestety przyznać, że Anka przez większość część książki bardzo działała mi na nerwy. Jej wewnętrzne monologi, które chyba miały być zabawne, do mnie nie trafiały, a wiele jej decyzji było po prosto głupich. Nieustannie wpada w kłopoty ze swojej winy, ale za wszystko obwinia innych i jest zaskoczona konsekwencjami swoich działań. No kto mądry idzie na spotkanie z człowiekiem, który wcześniej do ciebie strzelał? Po czym jest jeszcze zaskoczona, że zostaje uwięziona. A to nie wszystko, bo takich sytuacji jest dużo. Naprawdę, ciężko mi było nadążyć za jej logiką. Jest bardzo sceptyczna wobec magii i istnienia równoległego świata, ale jej upór w ignorowaniu dowodów na to, że to wszystko prawda było irytujące. Kocha fantastykę, więc chyba powinno być jej łatwiej uwierzyć. Chodzi mi między innymi o scenę w jeziorze, ale nawet na to znalazła wyjaśnienie. Jest po prostu w śpiączce i sni. Proste? Proste!
Na szczęście wszystko się zmieniło, gdy akcja przeniosła się do podziemnego świata. Od tego momentu historia naprawdę mnie wciągnęła.
Przedstawiony świat jest niebezpieczny, brutalny pełen intryg, polityki i manipulacji. Nikt nie mówi całej prawdy, a zaufanie komukolwiek może skończyć się tragicznie. Ciekawe było to, że jeden rok w tym świecie równa się 66 latom w świecie ludzi, choć starzenie się jest znacznie wolniejsze.
Zdecydowanie moją sympatię wzbudził Darragh. Intrygująca postać, po której nie wiadomo czego się spodziewać. Dlaczego pojawił się w ogrodzie bohaterki? Jaki ma cel? Dlaczego potrzebuje pomocy Anki? Jego relacja z główną bohaterką została ciekawie przedstawiona, bo do końca nie wiadomo czy może mu ufać. Szczególnie bardzo podobały mi się ich dialogi, a przede wszystkim byłam pod wielkim wrażeniem, że tak długo był w stanie znosić zachowanie bohaterki.
Intrygującą postacią również jest król świata podziemnego. Już od pierwszego spotkania wzbudza ciekawość, a jego relacja z bratem rodzi wiele pytań. Widać, że łączy ich skomplikowana relacja, ale jednak bardzo mu na nim zależy. Co się stało, że ich relacje teraz tak wyglądają?
To lekka, przyjemna lektura, w której nie brakuje humoru i zwrotów akcji. Nie zaskakują one jakoś mocno, ale kierują historię na bardzo ciekawe tory. Szczególnie zaciekawił mnie wątek babci głównej bohaterki i jestem bardzo ciekawa, jak się dalej rozwinie.
Im bliżej finału, tym więcej pojawia się pytań, a odpowiedzi brak. Wszystko coraz bardziej się komplikuje i widać, że jeszcze wiele się będzie działo. Jestem bardzo ciekawa jak to się rozwinie i z pewnością sięgnę po więcej.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2026-05-27
ilovebook26
Zazdrość, zdrada i kwiat paproci. Czy młoda szeptucha ocali miłość do Mieszka? Zbliżają się obchody Nocy Kupały. Niedługo wypełni się przeznaczenie Gosi...
Czwarty tom przygód zwariowanego rodzeństwa, które uwielbia odkrywać tajemnice Nastał wrzesień i początek roku szkolnego. Bogusia i Leszek doskonale odnajdują...