Okładka książki - Wymarzona rodzina

Wymarzona rodzina

„Wymarzona rodzina” to powieść, która trafia w czuły punkt dzisiejszego społeczeństwa, w potrzebę kreowania alternatywnej rzeczywistości i ucieczki od niewygodnej codzienności. Główną bohaterką powieści jest Clarice (takie imię nosi w aplikacji), kobieta, która w świecie cyfrowym zbudowała wszystko to, czego nie może odnaleźć w rzeczywistości. Ma tam wymarzonego męża, idealne dziecko i życie pozbawione stresu. Problem w tym, że to wszystko istnieje jedynie w aplikacji MyDreamFamily. Po drugiej stronie ekranu znajduje się Beata i zupełnie inna rzeczywistość: rozczarowujący związek, trudna praca i poczucie samotności wśród bliskich.

Tym, co wyróżnia tę opowieść, jest zestawienie dwóch światów. Tego, który jest pełen frustracji, i tego drugiego, cyfrowego, gdzie wszystko można kontrolować i dopasować do własnych wyobrażeń. Ten kontrast prowadzi do wielu pytań: gdzie przebiega granica między marzeniem a ucieczką? Czy można żyć szczęśliwie, ignorując realne problemy? I co się stanie, gdy świat wirtualny zacznie przejmować kontrolę nad naszymi decyzjami? Autor jak zawsze porusza trudne tematy. Dotyka problemów takich jak samotność w rodzinie, wypalenie zawodowe, brak porozumienia w relacjach, duża różnica wieku między partnerami a także uzależnienie od technologii. Pokazuje, jak łatwo można zatracić się w cyfrowej iluzji i jak niebezpieczne może się to okazać, gdy zamiast rozwiązywać problemy, wybieramy eskapizm. Szczególnie ciekawy jest moment, gdy fikcyjny partner Clarice, Federico, zaczyna „oferować” kobiecie coś więcej niż tylko obecność online, a granica między realnością a wytworem wyobraźni zaczyna się niebezpiecznie zacierać.

Akcja powieści jest dynamiczna i czyta się ją wyjątkowo szybko. Miejscami można mieć jednak poczucie, że niektóre wątki nie zostały wystarczająco pogłębione. Szczególnie te emocjonalne, chociaż intensywne, rozwijają się czasem zbyt szybko, jakby nie zdążyły dojrzeć. Dotyczy to zarówno relacji Clarice z rodziną, jak i drugiej osi narracyjnej, skupionej wokół Jakuba, mężczyzny zmagającego się z własnymi demonami. Ich losy się przeplatają, co dodaje książce warstw i pozwala zobaczyć temat z różnych stron, kobiety szukającej wyidealizowanego życia oraz mężczyzny, który nie potrafi już radzić sobie z codziennością. Tak naprawdę dopiero pod koniec losy obu postaci w jakiś sposób się łączą, wyjaśniając obecność Jakuba w powieści. Ale prawdę mówiąc, oprócz tego, że mężczyzna dostarcza tematycznego contentu i dzięki niemu zostaje wprowadzona do tej układanki pewna osoba, jego obecność nie jest w powieści niezbędna. Jego historia nie jest zresztą dokończona. Po wyjaśnieniu jego udziału w tym wszystkim, ten człowiek znika i nie dowiadujemy się, jak potoczyły się jego losy.

Powieść pozostawia po sobie wrażenie pewnego niepokoju, nie tylko dlatego, że pokazuje emocjonalne rozdarcie bohaterów, ale również dlatego, że poruszane tematy są zaskakująco bliskie. Wiele osób może odnaleźć w Clarice lub Jakubie cząstkę siebie i poczuć ich zmęczenie, rozczarowanie, potrzebę czegoś więcej. Ja niestety nie poczułam sympatii do żadnego z tych bohaterów ani nie odnalazłam w nich nawet odrobiny siebie. Może to przez to, że sceny z ich udziałem bywały wulgarne, a może dlatego, że za bardzo się różnimy. Chociaż powieść nie każdemu dostarczy tych samych emocji, jej siła tkwi w aktualności. Trudno nie zauważyć, jak trafnie autor komentuje zjawiska, które wielu z nas obserwuje na co dzień, jak cyfrowe uzależnienie, potrzebę perfekcji, samotność pod pozorami normalności. Powieść zmusza do refleksji nad tym, czego naprawdę oczekujemy od życia i jak łatwo jest się pogubić, gdy przestajemy rozmawiać, a zaczynamy tylko projektować swoje istnienie. Mimo wszystkich plusów ta powieść nie jest moją ulubioną ani jedną z ulubionych autora. Najbardziej szokował mnie w niej fakt, że historia ta została zainspirowana prawdziwymi wydarzeniami. Była to jednak dla mnie bardziej powieść obyczajowa z kilkoma niesmacznymi scenami i odrobiną thrillera na końcu niż rasowy thriller.

„Wymarzona rodzina” nie stawia na szokujące zwroty akcji, ale ma ich kilka. Jej siłą jest raczej budowanie napięcia poprzez zderzenie iluzji z rzeczywistością i pokazanie, jak wielka przepaść może dzielić te dwa światy. To powieść, która nie tylko opowiada historię, ale także zadaje niewygodne pytania. I zostawia czytelnika z czymś więcej niż tylko zaskakującym finałem, z refleksją, która zostaje na dłużej 🔥

Informacje dodatkowe o Wymarzona rodzina:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wymarzona rodzina

Kup książkę Wymarzona rodzina

Pakiet: Nie odpisuj / Nie patrz
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Pakiet: Nie odpisuj / Nie patrz

Bestsellerowe thrillery, na które czeka cały Internet. "Żałuję, że przeczytałam tę wiadomość... To okrutne, ale żywię się cierpieniem innych ludzi...

Utraceni
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Utraceni

JEDNI CHCĄ ŻYĆ, LECZ NIE MOGĄ. INNI NIE CHCĄ, A MUSZĄ... W tajemniczych okolicznościach znika syn kontrowersyjnego działacza społecznego Ryszarda Hajduka...