Okładka książki - Wyspa kobiet morza

Wyspa kobiet morza

Haenyeo to tradycyjne koreańskie kobiety morza z wyspy Jeju, które nurkują bez sprzętu tlenowego, zbierając owoce morza. Znane z niezwykłej wytrzymałości, pracują do kilku godzin dziennie, wstrzymując oddech na głębokościach, co stało się symbolem ich kultury i siły.
Największą siłą tej książki są emocje i ukazanie trudów życia kobiet należących do społeczności haenyeo. Autorka pokazuje te wyjątkowe kobiety, ich codzienność, pracę na morzu, ale też na suchych polach, macierzyństwo, przywiązanie do rodziny, życie mieszkańców wyspy Jeju. Społeczność, w której to kobieta brała wszystko na swoje barki, pracę, dzieci, zapewnienie bytu rodzinie. Autorka też przybliża nam historycznie ten rejon świata, czasy wojny, okupacji, nienawiści do Japończyków. Także kulturę i wierzenia, które w życiu mieszkańców Jeju odgrywały bardzo istotna rolę.
Główne bohaterki Mi-ja i Young-sook są bardzo różne, pochodzą z innych światów, jednak wiąże je środowisko haenyeo, nurkujących kobiet, z jednej strony silnych psychicznie i fizycznie, a z drugiej bardzo delikatnych jak kruche jest ludzkie ciało. Wchodzącym w dorosłość dziewczynom przyszło żyć w wyjątkowo burzliwych czasach wystawiających je na niejedną próbę.
Dwie przyjaciółki, które splótł los, były niczym siostry, jednak życie pokazało, że równie mocno można kochać jak nienawidzić.
Czy uda im się przetrwać, gdy siły losu i dziejów wkraczają w każdy aspekt ich życia?
To opowieść o ludzkiej krzywdzie, życiu w poczuciu nienawiści i wybaczeniu, ale też o sile kobiet doświadczonych przez życie, będących filarem tamtejszej społeczności, ich poświęcenie i determinacja budzi ogromy szacunek. To książka pięknie napisana, niezwykle wciągająca i pełna trudnych emocji.
Lisa See stworzyła piękny literacki hołd dla kobiet haenyeo.
Polecam

Informacje dodatkowe o Wyspa kobiet morza:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: The Island of Sea Women
Dodał/a opinię: pesciorka

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wyspa kobiet morza

Kup książkę Wyspa kobiet morza

Krąg kobiet pani Tan
Lisa See0
Okładka ksiązki - Krąg kobiet pani Tan

Fascynująca historia, inspirowana prawdziwymi losami lekarki, żyjącej w Chinach za czasów panowania dynastii Ming. Tan Yunxian - urodzona w elitarnej rodzinie...

Marzenia Joy. Audiobook
Lisa See0
Okładka ksiązki - Marzenia Joy. Audiobook

Saga rodzinna sławnej amerykańsko-chińskiej pisarki, autorki książki „Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz” Dalsze losy bohaterów „Dziewcząt...