Książka na typowe "odmóżdżenie".
Akcja powieści rozgrywa się w przyolsztyńskich Jezioranach. Wszystko wręcz sielankowe. Piękne krajobrazy, stadniny, jeziora… Ale czegoś mi zabrakło. Właśnie zabrakło mi poświęcenia uwagi bardziej na TĘ sielskość. Studiowałam w Olsztynie kilka lat i wiem, jak jest tam pięknie. Lasy, cudowna bioróżnorodność. 🌳 Brakowało mi zwrócenia uwagi na piękno Warmii, opisów, impresjonistycznego złapania chwili.
☁️ Teresa jest weterynarzem, który kocha to, gdzie mieszka, co robi. Ma cudownego syna oraz byłego męża prawie za płotem, który jest wiejskim Casanovą. Nieopodal mieszka jej przyjaciółka Magda. Z czasem Teresa poznaje przystojnego mężczyznę z Warszawy- Romana, który powraca w rodzinne strony. Czy to odmieni dotychczasowe, lekko zakręcone, życie Teresy?
☁️ Czy miłość jedno ma imię? Poznajemy różne ujęcia miłości, cechy pożądania i namiętności. Czasem - za bardzo. Niemniej, autorka skupiała się mocno na emocjach bohaterów i jest to w porządku. Jednakże, przez połowę książki odniosłam wrażenie, że czytam ciekawe połączenie „Nigdy w życiu” i przygód bohaterów rodem prosto z serialu „Ranczo” 🤭. Na wesoło, a jednocześnie- wzruszająco.
☁️ Pod koniec historia zaczęła się rozpędzać, poznajemy powoli pochodzenie Romana. Okryte wszystko tajemnicami i nagle… CIACH. Koniec książki. Siedzę w pociągu, czytam i nagle mówię na głos: i co? To już koniec? 🤭 Liczę na kontynuację, aby jednak wyjaśnić dalszą historię Romana i Teresy. Co w końcu z Wojtkiem (byłym mężem)? Co z miłością nastolatków?
🤍 Nie jest to romans. To przytulna, rozweselająca powieść na jesienne wieczory. Aż znów mam ochotę odwiedzić Jeziorany, okolice Olsztyna! Poznajemy emocje bohaterów, może w nich odnajdziemy nas samych? Coś co prozaiczne, jest tak bardzo ludzkie i bliskie.
🤍 Czasami, nawet bardzo, drażniło mnie brak emocjonalnej dojrzałości u Teresy, nie wspominając o Wojciechu. Ich syn miał więcej oleju w głowie, potrafił coś ogarnąć. Niekiedy, niektóre sceny były zbyt mocno wymyślone. Postać Eweliny to już w ogóle obraz paskudnej hetery.
Niemniej, książka była zabawna, przyjemna i szybko się czytało. Jest czymś lekkim, nawet na jeden wieczór.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-06-04
andrzejewskaaleks
Miłość, przyjaźń i rodzinne tajemnice w malowniczym otoczeniu Osady w Słonecznej. Gdy młodziutka Antosia Krawczyk traci rodziców zmuszona jest przejąć...
Pewnego dnia Marta odkrywa, że zdradził ją chłopak. Porzuca więc Kraków i wraca do rodzinnego Grybowa, gdzie jej rodzina zajmuje się uprawą winorośli....