Psyt... Mam dla Ciebie pamiętnik. 🤭 Możesz go przeczytać. Czy Cię zaskoczy? Jestem pewna. Czy Ci się spodoba? Myślę, że tak. Zżera Cię ciekawość? Ok. Zajrzyjmy do świata 12-letniej Tuvy. 😮 Świetnej przyjaciółki, kochanej córeczki tatusia, marzącej o wielkiej miłości dziewczyny. 🙎♀️
Tuva wraca po wakacjach do szkoły. Czy przez lato się coś zmieniło? 🤔Okazuje się, że zaskakująco dużo. Linnea ma chłopaka, a Bao uważa miłość za najgłupszą rzecz na świecie. 🤦♀️ Dwie najlepsze przyjaciółki nagle stają się swoimi wrogami. Jak z tego wybrnąć, skoro każdą lubi się tak samo? 🤭 Znajomi w szkole też są jacyś inni. Dzielą się na dwa światy - tych bardziej dojrzałych, czytających blogi i interesujących się modą i tych bardziej dziecinnych, którzy od śledzenia modnych stylówek wolą pobiegać po lesie. 🌳 W dodatku do klasy dołącza nowa dziewczyna - Miriam, która dla Tuvy jest naprawdę fascynująca. 😊 Co z tego wszystkiego wyniknie?
Jestem pod wrażeniem tej książki. Nie chodzi tylko o jej wygląd, który przypomina pamiętnik. 📔 Są w niej rysunki, screeny z rozmów na Snapie czy zapiski w różnej formie. 👌 Chodzi o przełamywanie stereotypów. Tuvę wychowuje samotny ojciec, dziewczyńska przyjaźń wcale nie jest idealna, 12-latka odkrywa, że prawdopodobnie jest homoseksualna. Tak! 👍 Takich książek potrzeba nam więcej. 📚
Bogato ilustrowany pamiętnik spodoba się nie tylko nastolatkom. Język i grafiki skrojone na miarę współczesnych czasów. 🙂 Emojis, blogosfera, media społecznościowe, slang. 💬 To dzięki temu książka staje się autentyczna. Forma komiksu przykuwa wzrok i utrzymuje uwagę na dłużej. Motyw LGBTQ+ normalizuje związki nieheteronormatywne. Uczy tolerancji. 🙏
Mamo, jeśli chcesz przeczytać pamiętnik swojego dziecka, lepiej sięgnij po tę książkę. 📒 Szczerą, lekką i szybką w czytaniu. Ten nastoletni powiernik sekretów, pochłaniacz łez i dobry przyjaciel w okresie dojrzewania pomoże Ci zrozumieć dziecko i przypomni czasy młodości. 😉
Data wydania: 2023-05-17
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Ti kniver i hjertet
kulturadladzieci